Rusya ve Suriye arasındaki gerilimin artığına dair bir gösterge olarak Şam, Moskova ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’i kişisel olarak eleştiren sert bir makale yayınladı.
Son zamanlarda Rus medyasında Suriye rejimine yönelik, ‘yolsuzluğun yayılmasından sorumlu olduğuna, durumu kontrol edememesine, Devlet Başkanı Beşşar Esed’in popülaritesinin azaldığına ve Moskova için bir yük haline geldiğine’ dair sert eleştiriler yer almıştı.
Buna cevaben Suriyeli yetkililerin de Rusya’ya yönelik tepkileri arttı.
Suriye Halk Meclisi üyesi Halid el-Abud, Facebook sayfasında ‘Esed Putin’e kızarsa ne olur?’ başlıklı bir makale yayınladı.
Söz konusu makalede, Esed’in ana müttefiki İran ve Hizbullah’a odaklanarak, Rusya’nın Suriye’ye girişinin ABD’lilerle yüzleşmede Suriye ve Rusya’ya karşılıklı çıkar sağladığına ve Moskova’nın Suriye rejiminin kurtarılmasında bir rol oynamadığına vurgu yapıldı.
Makalede daha dikkat çekici olan, Suriyeli Milletvekili Abud, ‘Esed kızarsa Kremlin Sarayı’ndaki halıyı Putin’in ayaklarının altından çekme gücü olduğunu’ ima ederek, Suriye’nin Lazkiye dağları, Horan Ovası veya Suriye çöllerindeki büyük bir ateşte ‘işgalci bir güç sıfatıyla’ Putin’i boğabileceği konusunda uyardı.
Rusları tehdit eden birçok ifade barındıran makalenin sonunda ise, “Esed, Putin’in karşısında durmak isterse, Rusya Devlet Başkanı sadece Suriye’de bitmekle kalmaz, Rusya’nın dünyadaki gel gitleri biter ve Putin’in adı Rusya tarihinden sonsuza dek silinir!” ifadelerine yer verildi.
Şarku’l Avsat’a konuşan uzmanlara göre makaledeki bu sert eleştiri tonu, Rus medyasında son günlerde yer alan haberlerin Şam’daki iktidar çevreleri arasında yarattığı memnuniyetsizliği yansıtıyor.
Uzmanlar, ‘Halk Meclisi’nden bir milletvekilinin bu tür açıklamaları en yüksek makamlardan yeşil ışık almadan yazamayacağına’ dikkati çekti.
Bu görüş, Suriye’nin eski Amman Büyükelçisi ve aynı zamanda eski bir askeri güvenlik görevlisi olan Behçet Süleyman’ın, ‘Moskova’nın, Şam’ın tek bir küresel komployla karşı karşıya kalmasından 54 ay sonra Suriye’ye müdahale etmesini’ kınaması gibi Suriye’de Rusya’ya karşı artan öfkeli yorumlarda onaylanmış oldu.
Moskova bu sinyalleri görmezden gelmesine ve resmi düzeyde bir tepki olmamasına rağmen, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na yakın eski bir diplomat olan Rami eş-Şair’e göre Rusya’daki karar alma merkezi, bu gelişmeleri ‘Suriye’nin içinde bulunduğu tehlikeli bir aşamada siyasi farkındalık ve sorumluluk duygusundan çıkma’ olarak yorumladı.
Şarku’l Avsat’a Şam’ın Moskova’ya karşı yaptığı sert açıklamalarla ilgili demeç veren Şair, Suriye Halk Meclisi üyesi veya Suriye devletinin politikasını destekleyen Suriyeli tanınmış kişilerin görüşlerinin Suriye liderliğinin konumunu ifade etmediğini söyledi.
Şair, “Hem stil, hem de içerik açısından söylenenler, Suriye’de liderlik ve halkın yaşadığı bir aşamada herhangi bir siyasi farkındalık veya sorumluluk kavramından ayrılıyor” dedi.
Rami Şair, tüm Suriyelilerin özellikle de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararını uygulamak için BM uzmanlarının çalışmalarını kolaylaştıracak ilgili Suriye devlet kurumlarının katılması gereken siyasi geçiş sürecinin başlaması için çalışmalara odaklanılması çağrısında bulundu.
Rusya-Suriye ilişkileri konusunda uzman olan diplomat, sabotaj girişimleri olduğunu göz ardı etmeyerek, “Daha da önemlisi, çatışma veya şiddet olmaması. Astana grubunun sükûneti ve ateşkesi koruyacağından eminim. Suriye halkının 9 yıllık deneyimi, Suriye’de olduğu gibi durumu korumaya yönelik kötü niyetli medya girişimlerinin amaçladığı şeyleri absorbe etmek için yeterli. Suriye halkının çoğunluğu mevcut durumu korumayı reddediyor. Bu son 10 günde yaşanan gelişmelerle bölgedeki halkın yüzde 99’una ulaşarak daha da arttı” dedi.
Raid Cabir Moskova
şarkulavsat
RUS MEDYASINDA ESAD İLE İLGİLİ ÇIKAN HABERE BURDAN ULAŞABİLİRSİNİZ