ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3411
EURO
35,0201
ALTIN
2.321,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Etiyopya’nın Tigray bölgesinde çatışmalar devam ediyor

Etiyopya’nın Tigray bölgesinde çatışmalar devam ediyor
19.11.2020 17:10
A+
A-

Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre, Etiyopya ordusu ile merkezi hükümete isyan eden kuzeydeki Tigray yönetimi arasındaki çatışmalardan etkilenen ilk sivil grup Sudan'ın doğusundaki Kadarif'e geçti. En az 30 silahlı Etiyopya askerinin de sınırı geçtiği belirtilirken yaklaşık bir haftadır süren çatışmalarda her iki taraftan yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Kadarif’in kuzeydoğusundaki Lukdi sınır kapısı üzerinden Sudan’a sığınan onlarca sivilin yanı sıra El Faşka El Kubra bölgesindeki tarım alanlarının bulunduğu bölgelere de kaçak yollardan giren siviller olduğu belirtildi.

Haberde ayrıca yerel yetkililerin, sığınmacıların barındırılması için kamp hazırlıklarına başladığı kaydedildi.

Etiyopya ordusu son olarak, Tigray bölgesinde yerel yönetimi devirmek için düzenlenen askeri operasyonda stratejik öneme sahip Humera Havaalanı'nı ele geçirmişti.

Afrika Birliği ve Sudan'dan barışçıl çözüm, diyalog ve itidal çağrısı

Sudan Savunma Bakanı Tümgeneral Yasin İbrahim, yaptığı açıklamada, ülkesinin Etiyopya'daki çatışmanın sonuçlarından duyduğu endişeyi dile getirerek tüm tarafları aklıselim davranmaya, barışçıl çözüm aramaya ve itidalli olmaya çağırdı.

İbrahim ayrıca uluslararası ve bölgesel kurumlardan bölgenin istikrar ve barışı için görevlerini yerine getirmesini istedi.

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed de Etiyopya ordusu ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında devam eden çatışmaların artmasından endişe duyduklarını belirterek taraflara diyalog çağrısı yapmıştı.

Bölgeye binlerce asker takviyesi yapan Sudan'ın Kesele ve Kadarif eyalet yönetimleri de geçen hafta Etiyopya sınırını kapattıklarını açıklamıştı.

Tigray eyaletine askeri operasyonun ilk aşaması tamamlandı

Federal hükümetin Tigray eyaletinde başlattığı askeri operasyonun ilk aşaması cuma günü tamamlandı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ulusal ordu birliklerine "saldıran ve savaş açan" Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) karşı askeri harekat kararı aldıklarını duyurmuştu.


Duyurunun hemen ardından Etiyopya Bakanlar Kurulu, Tigray eyaletinde 6 aylık OHAL ilan etmişti.

Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesi Etiyopya'daki çatışmaların iç savaşa yol açması ve ülkeyi istikrarsızlaştırmasından endişe ediliyor.

Son dönemde, ülkedeki terör saldırılarının arkasında olmakla da suçlanan TPLF, iktidar koalisyonundan 2019'da ayrılmıştı.


TPLF, hükümetin seçimleri erteleme kararına uymayarak eylülde yerel yönetim seçimlerini yapmış ve kazanmıştı.
 Seçimlerin ardından merkezi yönetim, yerel idareyle tüm bağların koparıldığını duyurmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.