ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5692
EURO
34,6876
ALTIN
2.508,26
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İSPANYA’DA, RIZA DIŞI CİNSEL İLİŞKİ YASASI ONAYLANDI

İSPANYA’DA, RIZA DIŞI CİNSEL İLİŞKİ YASASI ONAYLANDI
06.07.2021 17:42
A+
A-

İspanya'da rıza dışı cinsel ilişkiyi tecavüz olarak tanımlayan yasa tasarısı onaylandı.

İspanya’da hükümet, rıza dışı her türlü cinsel ilişkiyi tecavüz olarak tanımlayan yasa tasarısını onayladı.

İspanyol hükümeti, cinsel taciz cezalarını sertleştiren ve mağdurlar için daha fazla destek sistemini zorunlu kılan yasama revizyonunun bir parçası olan, rıza dışı seksi tecavüz olarak tanımlayan yasa tasarısını onayladı.

Hükümet sözcüsü Maria Jesus Montero, düzenlediği basın toplantısında “Sessizlik veya pasiflik rıza anlamına gelmez” diye konuştu. 

Yeni yasayla, mevcut mevzuatta ‘kabahat’ olarak kabul edilen ısrarlı takip, sokak tacizi ve kadın sünneti de suç sayılacak. 

Toplu tecavüz de 15 yıla kadar hapis cezası gerektiren ağırlaştırıcı bir faktör olarak kabul edilecek. 

Buna paralel olarak yeni yasa ayrıca, 24 saat faaliyette olacak cinsel saldırı yardım hattı ve reşit olmayan mağdurlar için özel çocuk evlerinin oluşturulması şartını da beraberinde getiriyor. 

Rıza dışı her türlü cinsel ilişkiyi tecavüz olarak nitelendiren yasa, İspanya’yı benzer yasal tanımları kullanan İsveç, Portekiz ve İngiltere de dahil olmak üzere diğer 11 Avrupa ülkesiyle uyumlu hale getirecek.

Tasarı, Pamplona’daki boğa festivalinde beş erkeğin 18 yaşındaki bir kadına toplu tecavüz ederek kamuoyunda infiale ve yasalarda reform yapılması çağrılarına yol açtığı ‘kurt sürüsü’ davası olarak bilinen olaydan beş yıl sonra onaylandı.

İspanya’daki mevcut yasaya göre, bir saldırının tecavüz olarak sınıflandırılabilmesi için failin mağdura karşı fiziksel şiddet kullanmış veya tehdit etmiş olması gerekiyor.

Tasarının bu yıl sonuna kadar parlamentoda oylanması ve ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

İspanya’da 2007 yılında eşcinsel evlilikler yasallaştırılmış, 2004’te de öncü bir cinsiyet şiddeti yasası çıkarılmıştı. 

Geçen hafta kabine, 14 yaşından büyük herkesin tıbbi bir teşhis veya hormon tedavisi olmaksızın cinsiyetini yasal olarak değiştirmesine izin veren bir yasa tasarısını onaylamıştı. 

İspanya’nın kuzeyindeki La Coruna kentinde hafta sonu eşcinsel bir erkeğin homofobik saldırıyla dövülerek öldürülmesi ülkede protesto edilmişti. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.