ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3283
EURO
35,0825
ALTIN
2.297,56
BIST
8.989,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Tümamiral Cihat Yaycı Neden Görevden Alındı ?

Tümamiral Cihat Yaycı Neden Görevden Alındı ?
17.05.2020 04:32
A+
A-

Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyleTümamiral Cihat Yaycı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığından alınarak Genelkurmay Başkanlığına atandı.

Tümamiral Yaycı, Libya ile Türkiye arasındaki deniz yetki alanları sınırlandırılması anlaşmasının mimarı olarak biliniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan atama kararında şu ifadelere yer verildi;

“Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usüllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin  uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince, EK listede kimliği yazılı amiralin, ismi hizasında belirtilen görev yerine atanmasına karar verilmiştir.”

Bu konuda söylenecek çok şey var ancak buna ilk itiraz edenlerden ve olayın perde arkasını aktaran Emekli Hâkim Albay Ahmet Zeki ÜÇOK’un  yazısına göz atalım..

  x   x    x    x 

Emekli Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok :

FETÖ’nün kanlı darbe girişimi sırasında TSK içerisindeki FETÖ üyesi askerler 251 vatandaşımızı şehit ettiler, binlerce vatandaşımız da yaralandı gazi oldular. FETÖ üyesi askerler, Meclisimizi bombaladılar, kahraman özel harekat polislerimizi savaş uçaklarından attıkları bombalar ile şehit ettiler. Dönemin Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları, kendi emrindeki askerler tarafından esir alındılar, ters kelepçe vurulup gözleri bantlandı.

15 Temmuz, tarihimizin en kanlı en acımasız darbe girişimidir. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan o gece yakalansaydı ve halkı sokaklara çıkarak darbecilere karşı direnmeye çağırmasaydı kim bilir bugün ülkemiz hangi karanlık mecralarda sürünüyor olurdu. Ben, yüzlerce vatandaşımızı acımasızca öldüren, binlerce vatandaşımızı yaralayıp Meclisimizi bombalayan, emrindeki FETÖ üyesi darbecilerden haberi olmayan Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının görevden alınıp hukukun önünde yargılanmaları gerektiğini defalarca yazdım, televizyonlarda anlattım. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, bana göre 15 Temmuz darbe girişimini yapan emrindeki FETÖ üyesi askerlerden haberdar olmadığı ve gerekli önlemleri alarak böylesi bir kanlı girişimi önleyemediği için, Cumhuriyet tarihimizin en başarısız Genelkurmay Başkanıdır.

YAPMADIKLARI TEHDİT VE KARALAMA BIRAKMADILAR

Diğer tarafta Doğu Akdeniz’deki ekonomik ve siyasi haklarımızı korumak için gece gündüz mücadele eden ve bu doğrultuda yaptığı bilimsel çalışmalar ile Libya ile imzaladığımız Deniz Yetki Anlaşmasının mimarı olarak, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm milletimizin takdirlerini kazanan Tümamiral Cihat Yaycı. TSK içerisindeki FETÖ yapılanmasının ortaya çıkartılmasında en büyük katkıyı veren, tamamen bilimsel ve somut verilere göre çalışan FETÖMETRE uygulamasını bulan kim Tümamiral Yaycı.

Tümamiral Cihat YAYCI Mavi Vatan Çalışmaları ile Yunanistan tarafından ağır tehdit altında…ilgili haber için buradan

Yunan medyası, Libya ile yapılan Anlaşma nedeniyle, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kazanımlarından dolayı her gün kendisi aleyhine yazılar yazıp haber programları yapıyorlar. Yurt dışına kaçmış FETÖ üyeleri kendilerini deşifre eden Tümamiral Yaycı’ya sosyal medya üzerinden yapmadıkları tehdit ve karalama bırakmadılar. Ne kadar Türkiye düşmanı varsa Tümamiral Yaycı’ya saldırıyor, onu tasfiye etmek için her türlü yalanı iftirayı atarak ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Tabi ki Milli Savunma Bakanlığı ve TSK içerisindeki FETÖ artıklarının da Tümamiral Yaycı’yı karalamak ve tasfiye etmek için içten içe çalıştıkları da ayrı bir durum. Daha birkaç gün önce bu konuda Mehmet Metiner de açıklamalarda bulunmuştu. Daha dün Nedim Şener “FETÖ tasfiye mi ediliyor, tasfiye mi ediyor?” başlıklı bir yazı yazarak bu durumu gözler önüne sermişti.

NE OLDU ? NE DEĞİŞTİ ?

Bu sabah uyandığımızda, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı olarak görev yapan Tümamiral Cihat Yaycı’nın, görevinden alınarak Genelkurmay Başkanlığı emrine atandığını öğreniyoruz. Cumhuriyet tarihimizin en başarılı komutanlarından birisi olan Tümamiral Cihat Yaycı, bizzat onu bütün dünyanın gözü önünde ilk defa bir askerin ismini, rütbesini ve görevini açıkça söyleyerek kutlayan Cumhurbaşkanı tarafından kararname ile görevden alınıyor. Ne oldu, ne değişti? Cihat Yaycı amiral ne yaptı da düne kadar millet olarak gurur duyduğumuz bir asker iken, bugün hangi kötülüğü yaptı da gece yarısı kararname ile görevinden uzaklaştırdınız.

Bugünden itibaren, Cumhurbaşkanına bu kararnameyi imzalatanlar harekete geçerler ama ben size kısaca görevden alma gerekçesini anlatayım. Bilmeyenler için söyleyeyim, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tümamiral Cihat Yaycı’dan hiç hoşlanmaz. O kadar hoşlanmaz ki, geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanlığı tarafından Saray’da yapılan ve Tümamiral Yaycı’nın mimarı olduğu Libya Deniz Anlaşmasıyla ilgili konferansa bizzat İbrahim Kalın tarafından konuşmacı olarak davet edildiği halde, Bakan Akar konferansa katılmasına izin vermedi. Yerine konuyla doğrudan alakası olmayan başka bir amiral görevlendirildi. Hatırlayın, geçtiğimiz yıl herkes Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı olarak terfi edeceğine kesin gözüyle baktığı Tümamiral Yaycı terfi ettirilmedi. Diğer yandan öylesine acı bir durum ki, kararnameden Deniz Kuvvetleri Komutanı haberdar dahi edilmedi. Hepimiz gibi Tümamiral Cihat Yaycı’nın görevden alındığından kararname yayınlandıktan sonra haberdar oldu. Ben Deniz Kuvvetleri Komutanının yerine olsam bir dakika durmaz istifa ederim.

İHALE SÜRECİ

Tümamiral Cihat Yaycı’nın görevden alınmasına neden olan olay şudur. Deniz Kuvvetlerinde bulunan torpidolarda kullanılan teller için ihale açılır. İhale komisyonu teklifleri inceler ve ihaleyi Deniz Kuvvetleri Lojistik Başkanının bir yakını kazanır. İhale sonrası firma malzemeleri teslim eder. Beş kişiden oluşan Mal Muayene Komisyonu telleri teslim almadan önce muayene eder ve ihale şartnamesine uygun olmadığını değerlendirirler. Ancak kendilerine malzemeleri teslim almaları için baskı yapıldığını söyleyerek Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’ya durumu arz ederler. Tümamiral Yaycı Lojistik Başkanlığına talimat vererek ihale şartlarına uygun olmayan malzemelerin teslim alınmaması gerektiğine dair bir emir yayınlamasını ister. Emir Lojistik Başkanlığınca yayınlanır.

Bu sırada ihale şartlarına uygun olmayan malzemeler, müteahhit Lojistik Başkanının yakını olmasına karşın alınmayarak etik bir davranış örneği gösterilir. Ancak torpido tel ihalesini kazanan müteahhit, Milli Savunma Bakanlığına mektup yazarak kendisinin malzemelerinin uygun olduğunu, ancak yerli firma olduğu için kabul edilmediği gibi iddialar ileri sürerek şikayette bulunur. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın talimatıyla, başında Exeter mezunu Abdullah Çiftçi’nin bulunduğu Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişleri inceleme başlatır ve bir rapor hazırlarlar. Bu raporda soruşturma açılması ve soruşturma süresince Tümamiral Yaycı ve komisyon üyelerinin görevlerinden uzaklaştırılmaları istenir.

Prosedür nedir ?

Bilmeyenler için söyleyeyim TSK Personel Kanununa göre, haklarında soruşturma açılan general ve amiraller soruşturma sonuçlanıncaya kadar terfi edemezler. İki ay sonra Yüksek Askeri Şura toplanıp terfilere karar verecek. Tam terfi sürecinde, standart uygulama, taktik aynı taktik. Her şey hazırlanır. Eğer Tümamiral Yaycı hakkında dava açtırılırsa işlem tamam olur, terfi ettiremezsin. Yasal süreç böylece başlatılır. Yasa gereği Muayene Komisyonunda görevli subay ve astsubaylar için Donanma Komutanından soruşturma izni istenir. Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, beş subay ve astsubay için “ortada bir suç yoktur, görevlerini yapmışlardır” diye soruşturma izni vermez.

Ancak, ne ihale ile ne de malzemelerin teslimi ile uzaktan yakından alakası olmayan sadece ihale şartlarına uygun olmayan malzemeleri teslim almayın diye emir yazılması talimatı veren Tümamiral Cihat Yaycı hakkında Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler anında soruşturma izni verir ve dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderir.

Bakan Akar, MSB Teftiş Kurulu Raporunu ve Genelkurmay Başkanının soruşturma iznini koltuğunun altına alır görev yerinden uzaklaştırılması için doğru Cumhurbaşkanının yanına gider.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.