ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,6064
EURO
34,8200
ALTIN
2.513,44
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Türkiye ve Libya Arasında Deniz Yetki Anlaşması İmzalandı

Türkiye ve Libya Arasında Deniz Yetki Anlaşması İmzalandı
29.11.2019 20:44
A+
A-

12-42-38-0x0-turkiyenin-hamlesi-yunan-medyasini-saskina-cevirdi-turkiyeden-dogu-akdenizde-sah-mat-1575269268362

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerini korumak için Libya ile Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması anlaşması imzaladı. Star Gazetesi'nin haberine göre,Anlaşma ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan’ın AB’yi de arkasına alarak Türkiye’yi Sevilla Haritası ile Akdeniz’de dar bir alana sıkıştırmaya yönelik siyasi oyunları bozularak adeta çöpe atıldı. Libya ve Türkiye arasında sınırlandırılan deniz yetki alanı şeridi, Yunanistan -GKRY-Mısır arasında bir kalkan şeklinde yer aldı. Anlaşma Yunanistan basınında “Libya hükümeti ile Türklerin imzaladığı anlaşma Önümüzdeki sürede Yunanistan’ın münhasır ekonomik bölgesini belirlemesini ciddi bir sıkıntıya soktu” diye değerlendirildi.

t25_291120190855558100794

10 BAŞLIKTA KAZANIMLAR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, BM nezdinde tek meşru hükümet olan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile önceki gün “Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzaladı. Erdoğan’ın, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz hak ve menfaatlerinin korunması ve oynanan oyunların bozulması için verdiği talimat ile teknik çalışmalar başlatılmıştı. Erdoğan’ın talimatı üzerine meşru Libya hükümeti ile irtibat geçilerek, “Libya Kara ve Deniz Hudut Komitesi” oluşturuldu. Komite, 18-19 Kasım 2019 tarihlerinde teknik çalışmaları yaptı. Deniz hukuku uzmanları, Libya ile imzalanan anlaşmanın kazanımlarını 10 başlıkta özetledi. Türkiye’nin kazanımları özetle şöyle sıralandı:

IMG_20191129_203125

Türkiye ile Libya arasında sınırlandırılan deniz yetki alanı şeridi, Yunanistan-GKRY-Mısır arasında bir kalkan şeklinde yer aldı.

GKRY ile Yunanistan ikilisinin savunduğu, AB tarafından desteklenen ve Sevr niteliğindeki Sevilla Haritası ile Türkiye’yi 41 bin km2’lik bir deniz alanına hapsetmek gayesi ile yapılan hesaplar bozulmuş ve çöpe atılmıştır. AB, Yunanistan ve GKRY’nin oyunu bozulmuştur.

Anlaşma ile Yunanistan; ne GKRY ne de Mısır ile MEB sınırlandırma anlaşması yapabilecek. Böylece Türkiye hem bölgede durum üstünlüğü elde etmiş hem de enerji jeopolitiğine doğrudan etki ederek deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasında kritik kazanımlar elde etti.

IMG_20191129_203117

İLK SINIRLANDIRMA ANLAŞMASI İMZALANDI

Türkiye ilk defa kıyıdaş bir devletle deniz yetki sınırlandırma anlaşması imzaladı.

Müktesep hak sağlandı

Siyasi üstünlük ele geçirildi

Türkiye’nin deniz yetki alanlarının batı sınırı, uluslararası hukuka uygun bir şekilde belirlendi.

Libya, Yunanistan ile yapacağı anlaşmaya nazaran daha fazla deniz yetki alanına sahip oldu.

LİBYA İLE KOMŞULUK TESCİLLENDİ

Libya ile Akdeniz’deki komşuluğumuz tescillenmiş oldu.

Anlaşma, Girit Adası’nın doğusundaki Türkiye’nin haklarını da garanti altına almak için yeni bir adım oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.