Göç İdaresi: Yakaladığımız her 100 düzensiz göçmenin neredeyse yarısını ülkelerine geri gönderiyoruz.
Göç İdaresi Başkanlığı Düzensiz Göçle Mücadele ve Sınır Dışı İşleri Genel Müdürü Ramazan Seçilmiş, ülke genelinde düzensiz göçmenlerin sınır dışı işlemlerinin yapıldığı geri gönderme merkezlerinin kapasitesinin mayısta 20 bine ulaşacağını belirtti. İdarenin açıklamasına göre “yakalanan 100 düzensiz göçmenden neredeyse yarısı ülkelerine geri gönderiliyor”
Düzensiz göçmenlerin, kolluk kuvvetlerince yakalandıktan sonra sınır dışı işlemleri tamamlanana kadar barındırıldıkları Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nde basın bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıda, geri gönderme merkezleri sayesinde sınır dışı işlemleri en kısa sürede gerçekleştirilen düzensiz göçmenlerin temel haklara erişimine de imkan tanındığı vurgulandı.
“320 bin kişi sınır dışı edildi”
Düzensiz göçle mücadele kapsamında 2016’dan bugüne kadar 320 bin 172 yabancının sınır dışı edildiği bildirildi.
Geçen yıl 451 bin 96 düzensiz göçmenin ülkeye girişinin engellendiği belirtilerek, “14 Nisan 2022 itibarıyla 2022’de Türkiye’ye girişi engellenen düzensiz göçmen sayısı 127 bin 256 oldu.” bilgisi paylaşıldı.
Ülke içindeki yakalama faaliyetlerine hız kesmeden devam edildiği kaydedilerek, “2019’da 454 bin 662, 2020’de 122 bin 302, 2021’de 162 bin 996 düzensiz göçmen yakalandı. 2022’de şu ana kadar yakalanan düzensiz göçmen sayısı ise 55 bin 627’e ulaştı” ifadeleri kullanıldı.
Huzur Operasyonlarında 6 bin 733 düzensiz göçmen yakalandı
Ülke genelinde düzensiz göçle mücadeleye yönelik her ay Huzur Operasyonlarının yapıldığına işaret edilen bilgilendirme toplantısında, bu yıl gerçekleştirilen 4 Huzur Operasyonunda toplam 6 bin 733 düzensiz göçmenin yakalandığı kaydedildi.
Toplantıda, bu yıl yakalanan düzensiz göçmenler arasında en fazla Afganların olduğu, daha sonra sırasıyla Suriye, Filistin ve Pakistanlıların geldiği belirtildi.
“Ülke genelinde 30 geri gönderme merkezi ve 20 bin kapasiteye ulaşacağız”
Göç İdaresi Başkanlığı Düzensiz Göçle Mücadele ve Sınır Dışı İşleri Genel Müdürü Ramazan Seçilmiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzensiz göçmenlerin kolluk birimlerince yakalanmalarının ardından parmak izleri ve fotoğraflarının Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığının entegre olduğu ortak veri tabanına kaydedildiğini söyledi.