ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3411
EURO
35,0201
ALTIN
2.321,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Batı Medyasının Filistin Düşmanlığı

Batı Medyasının Filistin Düşmanlığı
A+
A-

Batılı medya kuruluşlarının Filistin davasını sansürlemek için çalışanlarına, “Filistin diye bir devlet yok”, “Filistin ve Filistin devleti’ tabirini kullanmayın”, “Filistin haritası göstermeyin” talimatı verdiği ortaya çıktı.

Filistin devletini yok saymak, İsrail’in uyguladığı işgal ve ilhak politikalarının üzerini örtmek için çabalayan güdümlü Batı medyasının foyası ortaya çıktı. Kanadalı gazateci Davide Mastraci’nin yaptığı araştırma, Batı medyası’nın Filistin’e karşı taraflı tutumunu gözler önüne serdi. Araşıtma sonucu hazırlanan raporda Washington Post (WP), Associated Press (AP), BBC, DW gibi Avrupa ve ABD’nin önde gelen medya kuruluşları, çalışanlarına, “Filistin veya Filistin devleti” kelimelerini kullanmalarını ve Filistin haritası paylaşmalarını yasakladı.

“ÖYLE BİR DEVLET YOK”

Rapora göre, Amerika’nın önde gelen medya kuruluşlarından Assocaited Press, kurum politikası klavuzunda “Filistin” kelimesinin kullanımına ilişkin çalışanlarına katı talimatlar verdi. “Filistin bayrağı, Filistin otoritesi, Filistin Başbakanı gibi kelimeleri sadece uluslarası kuruluşlarla ilgili çalışmalarda, kuruluşların faaliyetlerinde geçiyorsa kullanın” uyarısında bulunan AP yönetimi, ” Bağımsız bir Filistin devleti yok, bu yüzden Filistin ve Filistin devleti ifadelerini kullanmayın. Filistin toprakları için Batı Şeria veya Gazze’yi tercih edin” talimatını verdi.

“HARİTA PAYLAŞMAYIN”

Çalışmada Kanada’nın devlet adına yayın yapan resmî medya organı CBC’nin, “Modern bir Filistin devleti yoktur. Bu yüzden Filistin’e atıfta bulunmayın veya Filistin’i ülke olarak gösteren bir harita göstermeyin” brifingi ile çalışanlarına baskı yaptığı ifade edildi. İngiltere’nin en önde gelen ulusal medya kuruluşu BBC’nin ise çalışanlara, “Gazze ya da Batı Şeria’dan bahsederken Filistin dememelisiniz. O tarihi bir varlık” talimatı verdiği belirtildi.

“FİLİSTİN’İ TEK KULLANMAYIN”

Raporda Los Angeles Times’ın çalışanlarına, “Alıntıların dışında Filistin kelimesini kullanmayın” uyarısında bulunduğu belirtilirken, “yalnızca 1923’ten 1948’e kadar var olan tarihi bölgeyi tanımlamak için Filistin diyebilirsiniz” talimatını verdiği ifade edildi. Avustralya’nın devlet medya organı ABC’nin “Filistin” kelimesinin kullanımına ilişkin politikasının ise, “Filistin’i tek kullanmayın. Filistin toprakları diyoruz. Filistin sadece sıfat veya sıfat tamlamasıdır” şeklinde olduğu belirtildi.

İSRAİL’E APARTHEİD DEMEK YASAK

Raporda Almanya’nın uluslararası yayın kuruluşu Deutsche Welle’in ise (DW), ülkenin Holokost nedeniyle Yahudilere karşı özel sorumluluğunu gerekçe göstererek çalışanlarına içeriklerde İsrail’i eleştiren yazılar yazmasını yasakladığı belirtildi. DW muhabirlerine ve editörlerine “apartheid” kelimesini kullanmaması uyarısında bulunurken, İsrail’in Filistinlilere yönelik zulmü haber yapmalarını yasakladı. Bununla birlikte DW yönetimi çalışanların “Filistin Devleti” ifadesini de kullanmaması gerektiğini belirtti.

“İSRAİL’İ ELEŞTİREN KOVULUYOR”

ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansı, 2021’in mayıs ayında İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’yı bombalayarak sivil ve çocukları öldürmesini ve Şeyh Cerrah’ta yürüttüğü hukuksuz uygulamaları haberleştirmesi üzerine Emily Wilder isimli muhabirinin işine son vermişti. Alman kamu yayıncısı Deutsche Welle ise geçtiğimiz günlerde “Avrupa’da ifade özgürlüğü yok” eleştirisinde bulunan Filistinli gazeteci Maram Salem’i kovmuş ve anti-semitist olmakla suçlamıştı. Ancak Salem’in kovulma gerekçesi olan sosyal medya paylaşımında Yahudi karşıtlığı olarak yorumlanacak ifadeler bir kenara, İsrail’den dahi bahsedilmediği ortaya çıkmıştı.

İsrail Mayıs 2021 yılındaki Gazze saldırısı sırasında AP’nin binasını vurmuş, Batı medyası saldırıya tepkisiz kalmıştı.

Yeni Şafak

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.