ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3812
EURO
35,0207
ALTIN
2.325,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Donald Rumsfeld Öldü. Şimdi Hesap Vakti

Donald Rumsfeld Öldü. Şimdi Hesap Vakti
01.07.2021 10:46
A+
A-

ABD dış politikasında özellikle Ortadoğu'ya yani Müslüman ülkelere karşı çıkarılan kararlarda en etkili isimlerden biri olan, Afganistan ve Irak'ın işgalinde önemli rol oynayan ABD'nin eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld 88 yaşında öldü.

Başkan George W. Bush döneminde görev yapan Rumsfeld “terörle savaş” doktrininin önde gelen destekçilerindendi.

ABD güçleri 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan’a askeri müdahalede bulunmuş ve 2003’te de Irak’ı işgal etmişti.

Rumsfeld, Irak’ta yaşananların ortaya çıkarttığı tepki yüzünden 2006’da istifa etmiş, ancak sicilini hep savunmuştu.

Başkan Bush, Rumsfeld’in ölüm haberinin ardından eski bakanını “çok iyi bir adam” ve “sorumluluktan asla kaçmayan örnek alınacak bir kamu hizmetkarı” olarak tanımladı.

Ailesi Rumsfeld’in, New Mexico eyaletinin Taos kasabasında bulunan evinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yazılı açıklamada “Adanmış bir koca, baba, büyükbaba ve büyük büyük baba ve Amerikan devlet adamı Donald Rumsfeld’in vefat haberini derin bir üzüntüyle paylaşıyoruz” denildi.

1932 yılında Chicago’da dünyaya gelen Rumsfeld, onlarca yıllık bir siyasi ve özel kariyer sürdü.

1960’lı yıllarda başkent Washington’a gidn Rumsfeld, Richard Nixon ve Gerald Ford’un başkanlıkları döneminde çeşitli görevler yaptı.

1975’te en genç Savunma Bakanı oldu ve Başkan Bush döneminde de en yaşlı Savunma Bakanı olma unvanını kazandı.

Rumsfeld Mart 2003’teki Irak işgali öncesi, müdahaleyi meşru göstermeye çalışan bir kampanya yürütmüştü. Rumsfeld Irak’taki kitle imha silahlarının tüm dünyaya tehdit oluşturduğunu savunmuş, ancak bu silahlar hiç bulunamamıştı.

Rumsfeld’in hafızalarda en çok yer eden konuşması, 2002’de Irak’ta kitle imha silahları olduğuna yönelik yeterli kanıt olmadığı sorulduğunda verdiği “bilinen bilinenler” ve “bilinen bilinmeyenler” yanıtı olmuştu.

Ancak Rumsfeld görevi bıraktıktan sonra da sicilini savundu ve 2011’de yazdığı hatıralarında Irak’ın işgalinde aldığı kararlara sahip çıkmış, ancak bazı sözlerinden pişmanlık duyduğunu söylemişti.

BBC

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.