ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Fransa Başörtüsüne Savaş Açtı

Fransa Başörtüsüne Savaş Açtı
A+
A-

Danıştay, Fransız Futbol Federasyonu’nun başörtüsü yasağını, “Başörtüsü laiklik ilkesine aykırı ve kamu düzenini bozar” diyerek haklı buldu. Sivil alandaki bu yasağın gündelik hayatın her alanına yayılma tehlikesi var.

Fransa’da hükümetin İslam’a yönelik baskıları her geçen gün artarken, Paris yönetimi, ülke genelinde başörtüsüne yasak getirmek için hazırlık yapıyor olabilir.

2004 yılında çıkarılan “kamusal alanlarda dini, siyasi felsefi sembol içeren yasa işaret ve kıyafet giyilmesini yasaklayan” yasa, 2016 yılında Fransız Futbol Federasyonu (FFF) tarafından da uygulanmaya başlandı.

Müsabakalara başörtüsüyle çıkan kadın futbol takımı Hicabeuses, söz konusu düzenlemeye karşı Danıştay’a başvurdu. Ancak Danıştay başvuruyu reddetti ve başörtüsü yasağının kamusal hayatın her alanına yaygınlaştırılması için tam yetki veren bir karar yayınladı. Danıştay, skandal kararı “Başörtüsü laiklik ilkesine aykırı, kamu düzenini bozar” gerekçesiyle duyurdu.

Uzmanlar söz konusu yasanın siyasi amaçla çıkarıldığını ve kararın hukuken kabul edilebilir tarafı olmadığını belirterek, Danıştay’ı ” Hükümet çizgisinde hareket etmekle” eleştirdi.

Hicabeuses’de oynayan Müslüman futbolcular ise, yasağın uygulamaya başlaması halinde müsabakalara başörtüsüz çıkamayacakları için kariyerlerine son vereceklerini ifade etti.

GÜNDELİK YAŞAMDA DA YASAK GELEBİLİR

Kadın futbolcuların “kamu görevinde” olmadığını ve yasaya tabi olmakla hükümlü olmadığı kaydeden uzmanlar, “Yasa ‘tarafsızlık’ ilkesine binaen çıkarıldı ve devlet görevinde olanları kapsaması gerekiyor. Ancak Danıştay, yasayı değiştirerek sivilleri de kapsayabilecek bir kılıf uydurdu” değerlendirmesinde bulundu.

“Futbol maçlarında çatışmayı önlemek için kişileri ayrıştıran kıyafetleri yasaklama” amacıyla çıkarıldığı kaydedilen ve Müslüman kadınları hedef alan ırkçı yasa, emsal teşkil edebilecek.

Yürütme organlarının “çatışmayı önlemek” kılıfında, gündelik hayatın her alanında başörtüsü kullanımı yasaklayabileceğinden endişe duyuluyor.

Zira bundan önce hukuki kısıtlamalarla özel sektörde başörtüsü kullanımına yasak getiremeyen işletmelerin, ırkçı kanundan faydalanarak başörtülü çalışanları işten çıkarabileceği ifade edildi.

Hatta güvenlik güçlerinin, sokakta başörtüsü takan Müslüman bir kadına, “ayrıştırmacı yasa”dan istifade ederek müdahale edebileceği değerlendirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.