ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0385
EURO
37,5512
ALTIN
2.753,09
BIST
9.624,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Yağmurlu
23°C

Mısırlı Firavunların korkulu rüyası “Hasan el-Benna”

Mısırlı Firavunların korkulu rüyası “Hasan el-Benna”
14.02.2021 13:58
A+
A-

Teoriden Pratiğe 90 Yıllık bir Ömür: 

2019_Subat_7d18c335-54d9-4a35-b518-da4f74e7c3cd

İhvan İslam dünyasındaki çeşitli düşünce akımlarına önderlik eden ve dünya çapında 72 ülkede organize olan İhvan'ın 1928 yılında ilk filizlerini atan Mısırlı düşünür ve alim Benna, 12 Şubat 1949'da uğradığı suikast sonucu 43 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Türkiye'de 1924 yılında hilafetin kaldırılmasının ardından Müslümanların başsız kaldığı düşüncesiyle İhvan'ın fikri yapısının temellerini atan Benna için sonun başlangıcı dönemin Mısır Başbakanı Nukraşi Paşa'nın (Mahmud Fehmi en-Nukraşi) 8 Aralık 1948 tarihinde teşkilatın yasaklandığını, bütün mal varlıklarına el konulduğunu ve Hasan el-Benna dışındaki yöneticilerin çoğunun gözaltına alındığını açıklamasıyla başladı.

Şoförü ve devamlı yanında bulunan kardeşi de gözaltına alınan Benna'nın otomobili ve ruhsatlı silahı da elinden alındı. Silahını geri isteyerek koruma talebinde bulundu ancak kabul edilmedi.

İhvan'ın kapatılmasından 20 gün sonra 28 Aralık 1948'de Nukraşi Paşa'nın bir suikast sonucu öldürülmesinin ardından Benna için çember iyice daraldı.

Çünkü suikasttan İhvan sorumlu tutulmuş ve yeni başbakan İbrahim Abdulhadi bir konuşmasında İhvan'dan intikam alınacağını dahi ima etmişti.

7 kurşunla şehit edildi
Benna ve Müslüman Gençlik Cemiyeti Başkanı Muhammed el-Lisi, 12 Şubat 1949 tarihinde akşam saat 20 sularında Kraliçe Nazlı Caddesi'ndeki (halen Ramses Caddesi) cemiyet binasından çıktığı anda suikast planı işlemeye başladı.

Benna ve Lisi kapının önündeyken cemiyetin telefonu çaldı. Başkan telefona bakmak için içeri girdiğinde silah sesleri duydu. Hemen dışarı çıkan Lisi, Benna'nın vurulduğunu gördü.

Benna'ya ateş eden otomobilin peşinden koşan Lisi, araca yetişemese de plakasını alabildi. Bedenine 7 kurşun isabet eden Benna kaldırıldığı Kasr el-Ayni Hastanesi'nde hayata veda etti.

1952 yılında açıklanan başsavcılık raporunda, Benna suikastında kullanılan “9979” plakalı aracın, İçişleri Bakanlığı Ceza Soruşturmaları Genel Müdürü Amiral Mahmud Mecid’e ait resmi araç olduğu belirtildi.

Benna'nın şehit edilmesi teşkilatın büyümesini yavaşlatmadı, tam tersine dünya çapında hızlı bir şekilde yayılmasının önünü açtı.

İhvan'ın temellerini 22 yaşında attı
Tam adı Hasan Ahmed Abdurrahman Muhammed el-Benna el-Saati olan İhvan kurucusu, 14 Ekim 1906'da Mısır'ın kuzeyindeki Buhayra'ya bağlı Mahmudiye kasabasında dünyaya geldi.

İhvan'ın temellerini 1928 yılında daha 22 yaşındayken attı. Eğitimli bir aileden gelen Benna'nın babası hadis ilmi alimlerindendi. Şazeli tarikatının Hasafiye kolunun kurucusu Şeyh Abdulvehhab el-Hasafi'den etkilendi.

Fen Bilimleri Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1927 yılında İsmailiye kentinde öğretmenliğe başladı. 1941 yılında idari bir kararla Gına kentine tayin edildi, 1946'da öğretmenliği bıraktı.

Benna'nın ve İhvan'ın hedefi
Hasan el-Benna'nın "Siyasi İslami Teşkilat" olarak kurduğu İhvan'ın hedefi günlük hayatta İslam'ın yaşanmasını sağlamak ve İslami yönetimi tekrar hakim kılmaktı.

İnsanları İngiliz, Fransız ve İtalyan işgalinin bulunduğu bir dönemde kendi özlerine dönmeye ve dinlerine sahip çıkmaya çağıran Benna, İslam dinini, "akide, ibadet, vatan, vatandaşlık, din, devlet, ruhaniyet, Kur'an ve kılıç" şeklinde tarif etti.

Yazdığı ilk makale Fetih dergisinde 1928 yılında yayımlandı. Başlığı "Allah'a davet" idi. Şehit edilmeden önce yazdığı "Engel ve Sıkıntı Arasında" başlıklı son makalesi ise İhvan gazetesinde çıktı.

Teşkilatın Mısır ve dünyadaki durumu
Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın ileri gelenlerinden Yusuf Neda, 2008 yılında Al Jazeera kanalında yayınlanan "Bila Hudud" (Sınırsız) programında, teşkilatın dünya çapındaki üyelerinin sayısının 100 milyona ulaştığını söyledi.

İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Müsteşarı Abdulhamid el-Gazali ise 29 Ekim 2009'da Mısır'da yayımlanan Masri el-Yevm gazetesine verdiği demeçte, İhvan'ın Mısır'da 10 milyonu üye, 5 milyonu ise fikri destek veren sempatizanlar olmak üzere 15 milyon mensubu olduğunu kaydetti.

Teşkilatın kendi kaynakları ve uluslararası kuruluşların raporlarına göre İhvan dünya çapında 72 ülkede organize oldu.

AA 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.