ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5705
EURO
34,9337
ALTIN
2.427,16
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Muhammed bin Selman’ın Korkusu

Muhammed bin Selman’ın Korkusu
05.04.2020 03:26
A+
A-

Bugünlerde Muhammed bin Selmanı tedirgin eden çok daha büyük sorunlar var.

Koronavirüs salgını tüm planlarını alt üst etti.

Suudi Arabistan toplumunu dönüştürmek için sinema salonları ve hatta “helal barlar” açmıştı.

Avrupa’dan ve Amerika’dan sanatçılar getirerek konserler verdiriyordu.

Salgın hepsini bitirdi.

Sinema salonları kapandı.

Konserler organize edilemiyor.

Umrecilerin yokluğu sebebiyle Mekke ve Medine’de oteller bomboş ve bu yıl haccın iptali gündemde.

Otel sahiplerinin ve işletmecilerinin, hac ve umre sezonlarında iş yapan esnafın çok ciddi kayıpları olacak.

Ülkenin en büyük geliri petrolden fakat salgın sebebiyle petrole talep azaldığı için fiyatlarda ciddi bir düşüş yaşanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ve Rusya liderleriyle görüştüğünü söyleyerek bu ülkelerin petrol üretimlerini günlük 10 ila 15 milyon varil azaltmalarını umduğunu ifade etmesinin ardından fiyatlarda bir miktar yükselme olsa da üretim ve ihracat düştüğü için petrolden elde edilecek gelir yine çok olmayacak.

Bunlar elbette önemli sorunlar.

Fakat Veliaht Prensi asıl tedirgin eden şey koronavirüs salgınının “Allah tarafından gönderilen bir musibet” olarak görülmesi.

Nitekim bu şekilde paylaşımlarda bulunan birkaç kişi geçtiğimiz günlerde gözaltına alındı.

Onlardan birinin söylediklerini dinledim.

Suudi Arabistan’a işaret edilmeden yapılan genel bir konuşmaydı ve koronavirüs musibetinin sona ermesi için dua, tövbe ve istiğfar çağrısı yapılıyordu.

Muhammed bin Selman’ın bu tür bir söylemden tedirgin olmasının sebebi, salgının “Allah tarafından gönderilen bir musibet” olduğu düşüncesinin Suudi Arabistan toplumunu dönüştürmek için uyguladığı eğlenceyi yaygınlaştırma politikasıyla ve âlimlere zulmetmesiyle ilişkilendirildiğinin farkında olması.

Böyle bir algının halktaki karşılığının ne olduğunu gayet iyi biliyor.

Veliaht Prens’in tedirginliği Medine’deki Kuba Camii imamı Salih el-Meğamisi’yi görevden uzaklaştırmasından da anlaşılıyor.

Muhammed bin Selman’ın gözüne girmek için Katar, Türkiye ve Erdoğan aleyhinde konuşan el-Meğamisi, koronavirüs salgınıyla mücadele gündemiyle toplanan ve video konferans yoluyla gerçekleştirilen G-20 Zirvesi’nden sonra attığı bir tweet sebebiyle imamlıktan alındı.

“Musibetin sona ermesi için mahkûmların affedilmesi” çağrısında bulunan el-Meğamisi kısa süre sonra “Yanlış anlaşıldım” diyerek o tweeti silse de Veliaht Prens’in gazabından kurtulamadı.

İsmail Yaşa 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.