ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3289
EURO
35,0655
ALTIN
2.299,69
BIST
9.044,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

SEÇİM SONRASI, ABD ve AB’den TEHDİTLER YAĞDI

SEÇİM SONRASI, ABD ve AB’den TEHDİTLER YAĞDI
10.11.2021 04:44
A+
A-

Nikaragua’da 7 Kasım’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası, mevcut başkan Daniel Ortega oyların yüzde 75’inden fazlasını alarak yeniden devlet başkanı seçildi. 2007’den beri iktidarda olan Ortega, ABD ve AB yaptırımlarının altında ülkeyi yönetiyor.

Seçimlerin ilk sonuçlarına göre anti Amerikancı Sandinist Devrimin lideri Daniel Ortega, devlet başkanlığına ve eşi Rosario Murillo devlet başkan yardımcılığı görevine devam edecek. Birçok ülkeden uluslararası gözlemcinin katıldığı seçimlere ABD’den tepki geldi. ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamada “Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ve eşi Başkan Yardımcısı Rosario Murillo’nun bugün düzenlediği şey, ne özgür ne de adil ve kesinlikle demokratik olmayan bir pandomim seçimiydi.” dedi. Avrupa Birliği de, anti-demokratik olarak adlandırdığı seçim ile ilgili “Nikaragua’nın otokratik bir rejime dönüştürülmesini” tamamladığını söyledi. İspanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise “İspanya hükümeti, Nikaragua’da yapılan seçimlerin sonuçlarını kabul edilemez olarak değerlendirip, seçim sürecindeki keyfi koşullar nedeniyle sonucu reddediyor.” ifadelerini kullanıldı.

YAPTIRIM İLE TEHDİT ETTİ

Biden, seçimleri anti demokratik bulduğunu söylerken Nikaragua’yı yaptırım ile tehdit etti. Biden, Ortega hükümetine karşı elindeki tüm diplomatik ve ekonomik araçları kullanma sözü verdi. Daha öncesinde Ortega hükümetine karşı ABD ve AB tarafından yaptırım uygulanmıştı. Yaptırımlar arasında varlıkların dondurulması, AB vatandaşlarının ve şirketlerin listelenen kişilere fon sağlamasını yasaklama ve AB’ye girmelerini engelleyen bir seyahat yasağı yer alıyor. 2020’den bu yana AB tarafından 14 Nikaragualıya yaptırım uygulandı.

MADURO, DIAZ VE MORALES’TEN DESTEK

ABD ve AB’den tehditler alan Ortega’ya, Bolivya, Venezuela ve Küba’dan destek geldi. Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro, mevkidaşı Ortega’yı devlet başkanlığı seçimi zaferinden dolayı kutlayarak, sonuçların hileli olduğunu savunan ABD ve İspanya’yı eleştirdi.

Maduro, Ortega’nın seçimde dev bir zafer kazandığını belirterek, “ABD, dışişleri bakanlıklarını ve hükümetleri bildiri yayımlamaya çağırıyor. Korkaklar, korkaklar, korkaklar!” ifadelerini kullandı.

Ortega ve eşi Devlet Başkan Yardımcısı Rosario Murillo ile telefonda 15 dakika görüştüklerini belirten Maduro, “Etkileyici bir zafer, Daniel Ortega ve Sandinista Cephesi, korkaklardan beş kat daha fazla oy aldı. Onlar korkak, bu kadar basit. Nikaragua’nın yanındayız. Nikaragua yalnız değil.” dedi. Maduro, İspanya Dışişleri Bakanlığının Nikaragua seçimlerine yönelik açıklamalarına da tepki göstererek, sonuçlara saygı duyulmasını istedi. Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de Twitter’dan bir mesaj yayınladı. Morales, “Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen yalan, şantaj ve tehdit kampanyasına rağmen, bir cesaret ve demokratik olgunluk gösterisiyle kardeş Daniel Ortega’yı anayasal başkan olarak seçen değerli Nikaragua halkını selamlıyoruz. Ortega’nın zaferi, Yankee müdahaleciliğinin yenilgisidir.” ifadelerini kullandı. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Bermudez ise “Kardeş Nikaragua halkı, Daniel Ortega ve Rosario Murillo’yu acı çektikleri acımasız medya kampanyası karşısında bu pazar yapılan seçimlerin sonucundan dolayı bir egemenlik ve nezaket gösterisi olarak kutluyoruz. Her zaman Küba’nın desteğine güvenin.” açıklamasını yaptı.

ABD DESTEKLİ DİKTATÖRE KARŞI MÜCADELE ETTİ

1970’lerde ABD destekli Somoza diktatörlüğünün devrilmesinde önemli bir mücadele veren Ortega, 1980’lerde ülkeye ilk liderlik ettiği dönemde önemli reformlar yaptı. İktidara geldikten sonra, Ortega’nın partisi Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) önemli bir sosyal reform programına girişti. 20 bin kilometrekarelik araziyi yaklaşık 100 bin aileye yeniden dağıtmak için planlama yaptılar. Ortega, ülkede okuryazarlık kampanyası başlattı ve toplu aşılar yoluyla çocuk felcini sona erdiren ve diğer tedavi edilebilir hastalıkların sıklığını azaltan sağlık hizmetlerinde iyileştirmeler yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.