ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0362
EURO
37,5440
ALTIN
2.753,82
BIST
9.624,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Yağmurlu
24°C

Koronavirüs (kovid-19) Afrika’da neden yayılamıyor?

Koronavirüs (kovid-19) Afrika’da neden yayılamıyor?
06.04.2020 17:17
A+
A-

Bazı uzmanlar, diğer dünya ülkeleri ile sıcak iklime sahip Afrika ülkelerinin vaka sayıları arasındaki bu açık farkın iklimden kaynaklandığı görüşünü desteklerken WHO ise yazın salgının biteceğini iddia eden bu görüşe katılmıyor. Ancak açık bir şekilde ret de etmiyor.
WHO Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Dr. Ahmed el-Manzuri, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Henüz birkaç ay önce ortaya çıkan yeni tip bir virüsten bahsediyoruz. Bu nedenle hava sıcaklığındaki artışın virüsün seyrini değiştirip değiştirmeyeceğini öngörmek zor. Bununla birlikte, elde edilen veriler, virüsün soğuk ve kuru iklimlerde olduğu gibi sıcak ve nemli iklimlerde de yaşayabildiğini, dolayısıyla hem soğuk iklimli hem de sıcak iklimli ülkelerde yayıldığını göstermiştir.”

thumbs_b_c_068aa18890d755e98b2cbedbef428ff0

Ancak Afrika kıtasındaki vaka istatistikleri, sıcaklık ile vaka sayısı arasındaki ters orantıyı gösterir nitelikte. Örneğin sıcaklıkların 20, 19 ve 23’lerde olduğu Cezayir (1251 vaka), Güney Afrika (1585) ve Mısır’daki (1070) toplam vakalar birbirine yakın seyrediyor. Diğer yandan 36, 32 ve 31 gibi yüksek derecelerde sıcaklıkların görüldüğü Güney Sudan'da (hiç vaka kaydedilmedi), Sierra Leone (4) ve Malavi’de (4) diğer ülkelerde ise tek tük vakalar görülüyor ya da hiç vaka görülmüyor.
Mısır’daki Zevail Bilim ve Teknoloji Kompleksi Mikrobiyoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Muhammed Mithat ise, söz konusu farkın vakaları tespit etme yeteneği ile bağlantılı olabileceğine değiniyor. Şarku’l Avsat’a konuşan Mithat, aynı zamanda şu açıklamalarda bulunuyor:
“WHO, sıcaklık ile salgın arasında bir ilişki olduğu görüşünü desteklemiyor. Ancak belki de burada kastedilen, hava sıcaklığı değil de insan vücudunun sıcaklığı olabilir. Zirâ bu sıcaklık yaz ayları ile kış aylarında farklılık göstermiyor. Ancak sıcaklık derecesi, virüsün yaşadığı ortamı etkileyerek yüzeylere yayılmasını azaltır. Böylece salgın da az görülür. Zirâ virüs, UV ışınlarına dayanamayan yağlı bir zardan oluşur. Dolayısıyla sıcaklık, virüsün çevrede bulunma olasılığını etkiler.”
Zevail Bilim ve Teknoloji Kompleksi Biyomedikal Bilimler Bölümü’nden Prof. Dr. Tamer Salim de geçmiş deneyimlere bakıldığında böyle bir görüşün kabul edilebileceğini söylüyor. Ancak Salim, koronavirüsün yeni tip bir virüs olduğunu, bu yüzden bugün doğru kabul edilen bir bilginin ertesi gün çürütülebileceğini de vurguluyor.
Afrika bağışıklık kazandı 
Şarku’l Avsat’a konuşan Dr. Salim, Afrika’nın tarih boyunca birçok salgına şahit olması dolayısıyla Afrikalıların bağışıklık kazanmış olma ihtimaline de değiniyor. Bu hususun,  tüberküloz (verem) aşısının (BCG) yeni tip virüsün önlenmesinde etkili olduğunu gösteren çalışmalarla bağlantılı olduğunu da ifade ediyor.
BCG, Afrika kıtasındaki çocuklara yaygın bir şekilde yapılıyor. New York Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacıların yayınladığı çalışma, bu aşının koronavirüsün bazı ülkelerdeki düşük vaka sayılarıyla bağlantılı olabileceğini ortaya koymuştu. Araştırmacılar; İtalya, Hollanda, ABD gibi BCG aşı politikasının uygulanmadığı ülkelerin salgından ciddi şekilde etkilendiğine de dikkat çekmişti.
Çin’e gidiş-geliş az
Dr. Salim, Afrika’daki düşük vaka sayılarının kıta ülkelerinin istatistik sistemlerindeki zayıflıktan ve yüksek maliyetli teşhis testlerinin bu ülkelerde nadiren yapılmasından kaynaklanabileceğine de değiniyor. Aynı zamanda diğer ülkelere karşılık Afrika ülkeleri ile Çin arasındaki seyahat oranındaki düşüklüğün de bir etken olabileceğini sözlerine ekliyor.
Akademik tıp dergisi The Lancet tarafından yapılan çalışma, Dr. Salim’in ifade ettiği son olasılığı doğrular nitelikte. Zirâ bu çalışma, Afrika’daki diğer ülkelere göre yüksek sayıda vaka kaydedilen Mısır, Cezayir ve Güney Afrika vatandaşlarının Çin’e ve özellikle de virüsün çıktığı nokta olan Vuhan’a sıklıkla seyahat ettikleri hususuna değinmişti.  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.