ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3592
EURO
34,9986
ALTIN
2.324,57
BIST
9.143,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İsmail Yaşa

Suudi Arabistan İslam Üniversitesi mezunu olan İsmail Yaşa, Diriliş Postasında köşe yazarlığı yapmaktadır. Katar El Arab gazetesi, Arabi 21 sitesi ve Ahbaru sitelerinde Arapça makaleleri yayınlanmaktadır.

    ÖZGÜRLÜĞE KAÇIŞIN AYRINTILARI

    03.10.2021 15:47
    A+
    A-

    Filistinli altı esirin onca güvenlik önlemine rağmen Celbu’ (Gilboa) Cezaevi’nden tünel kazarak kaçmayı başarması İsrail’in güvenlik sisteminin gerçekte abartıldığı kadar güçlü olmadığını gösterdi.

    Beşi İslami Cihad ve biri Fetih üyesi esirlerden dördünün özgürlüğe kavuştuktan bir süre sonra yeniden gözaltına alınmış olmaları, esirlerin cezaevinden kaçmayı başardığı ve İsrail’in imajının büyük bir darbe yediği gerçeğini değiştirmiyor.

    Ayrıca cezaevinden kaçan esirlerden ikisi henüz yakalanabilmiş değil.

    İsrail, esirlerin kaçışının intikamını Gazze Şeridi’ne hava saldırıları düzenleyerek ve zindanlarda tutulan diğer esirleri topluca cezalandırarak almaya kalkıştı.

    Ailelerin ve avukatların ziyaretlerinin iptali, cezaevi kantinlerinin kapatılması, esirlerin avluya çıkışlarına izin verilmemesi ve birçok esirin başka yerlere nakledilmesi gibi uygulamalar cezaevlerinde gerginliği yükseltti.

    Bu arada, esirlerin tünel kazarak kaçmayı nasıl başardıklarıyla ilgili ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.

    Efsanevi kaçışın mimarı esir Mahmud el-Arıda, her şeyi en ince ayrıntısına kadar planlamış.

    Tüneli metal kaşıklarla, tava kulplarıyla, çaydanlıklarla, tabaklarla ve ahşap parçalarıyla kazmışlar.

    Evlerinden ve topraklarından uzaklaştırılan mültecilerin geri dönüş umutlarını ifade eden anahtar gibi kaşık da artık Filistin direnişinin simgelerinden biri haline geldi.

    En çok merak edilen, tünelden çıkan toprağın ne yapıldığı ve nasıl gizlendiğiydi.

    O sorunun da cevabı belli oldu.

    Esirler, Aralık 2020’de başladıkları ve yaklaşık dokuz ay süren kazı boyunca tünelden çıkan toprağı tuvalete dökerek kanalizasyon aracılığıyla dışarı atmışlar.

    Yeniden gözaltına alınan esirler, beş gün boyunca Filistinlilerin yaşadığı köylerden geçmişler fakat köylerin içine girmemişler ve köy sakinlerinden herhangi bir yardım talep etmemişler.

    İşgal güçlerinin daha sonra köylülere eziyet etmesinden korkmuşlar.

    Bölge sakinleri esirlerin o civarda olduğunu gözaltına alınmalarından sonra medyadan öğrenmiş.

    Esirlerin varlığından haberleri olsaydı mutlaka onlara yardım ederlerdi.

    Örneğin en-Nasıra kentinde yaşayan Filistinliler, esirlerin gözaltına alındıktan sonra çıkarıldıkları mahkemenin önünde “en-Nasıra sizin burada olduğunuzu bilseydi yeryüzünü sümbüllerle donatırdı” şeklinde ifadeler içeren pankartlar açtı.

    Esirlerin kaçış sonrası için dışarıdan yardım istemedikleri anlaşılıyor.

    Bunun sebebi telefon görüşmelerinin dinlenip planlarının deşifre olmasından duydukları korku olabilir.

    Filistinli altı esirin cezaevi güvenliğine fark ettirmeden aylarca tünel kazmaları ve kaçmayı başarmalarının ardından İsrail, benzer bir olayın daha yaşanmaması için Filistinli esirlerin tutulduğu tüm cezaevlerinde tünel araması yaptı ve güvenlik tedbirlerini gözden geçirdi.

    Buna karşılık Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail’le yapılacak olası bir esir takasında önceliğin “Özgürlük Tüneli” kahramanlarına verileceğini duyurdu ve “Yeraltında tünel kazarak kaçmayı başaran esirler bu kez yerin üstünden özgürlüklerine kavuşacaklar” dedi.

    Filistinli esirlerin İsrail zindanlarından kurtulmak için tek seçeneklerinin tünel kazmak olmadığını işgalcilere hatırlattı.

    Diriliş Postası

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.