ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C

İsmail Yaşa

Suudi Arabistan İslam Üniversitesi mezunu olan İsmail Yaşa, Diriliş Postasında köşe yazarlığı yapmaktadır. Katar El Arab gazetesi, Arabi 21 sitesi ve Ahbaru sitelerinde Arapça makaleleri yayınlanmaktadır.

    Darbe Gecesi Ne Oldu?

    04.08.2021 10:32
    A+
    A-

    Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in parlamentonun kapısına kilit vurarak, başbakanı ve bazı bakanları görevden alarak gerçekleştirdiği darbenin yankıları sürüyor. Halkın özgür iradesini ortadan kaldıran kararların televizyondan ilan edildiği gece Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi ortalarda yoktu. O geceye dair gelen yeni bilgiler el-Meşişi’nin Kartaca Sarayı’nda alıkonulduğunu ve görevden alma kararına boyun eğmeye zorlandığını gösteriyor.

    Kays Said’in darbe planı yaptığını iki ay önce belgeleriyle yazan Middle East Eye (MEE) sitesi, darbenin yapıldığı gece Kartaca Sarayı’nda yabancıların da olduğunu ve Tunus Cumhurbaşkanı’nı yönlendirdiklerini öne sürdü. David Hearst imzasıyla yayınlanan makalede, Hişam el-Meşişi’nin sarayda sorgulanıp darp edildiği, yüzüne darbe aldığı ve yaralandığı, bu sebeple kameraların karşısına çıkmadığı iddia ediliyor. Hişam el-Meşişi, Tunus’ta yayınlanan bir gazeteye yaptığı açıklamada bu iddiaları yalanlasa da yüzünü hâlâ göstermemesi işkence gördüğüne dair şüpheleri güçlendiriyor.

    Tunus Başbakanı ayrıca darbe gecesine kadar Kays Said’e direnmiş ve kararlı bir politikacı profili çizmişti. O geceden sonra yaptığı yazılı açıklamada ise başbakanlığı Tunus Cumhurbaşkanı’nın görevlendireceği bir isme devretmeye hazır olduğunu söyledi. Hişam el-Meşişi’nin hiçbir direnç göstermeden darbeyi kabullenmesi en azından ciddi şekilde tehdit edildiğini gösteriyor.

    Bu arada, bir başka iddia da Arabi 21 sitesinden geldi. Adı açıklanmayan güvenilir kaynaklara dayandırılan haberde, ABD Büyükelçisi Donald Blome’un Kays Said’den darbe gecesinden iki hafta önce Covid-19 salgınıyla mücadeleye yardım bahanesiyle Tunus’a gelen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır istihbarat subaylarının ülkeyi terk etmelerini istediği öne sürülüyor. Arabi 21’in özel haberindeki bu bilgiden hareketle, darbe gecesi Kartaca Sarayı’nda bulunan ve Kays Said’i yönlendiren yabancıların Mısırlı ve BAE’li istihbarat subayları olduğu söylenebilir.

    Kays Said’in uluslararası toplumdan arzu ettiği desteği alamadığı, Amerika’nın ve Cezayir’in Tunus Cumhurbaşkanı’nın darbesine karşı çıktığı ifade ediliyor. Tunus’un doğuda Libya ve batıda Cezayir olmak üzere sadece iki komşusu var. Libya’nın batısı Hafter karşıtlarının kontrolünde. Cezayir’in de sınırlarında Mısır’ın nüfuzunu, istihbaratını ve askeri faaliyetlerini görmek istemeyeceği kesin.

    Devlet yönetiminde yeterli tecrübeye ve birikime sahip olmayan Kays Said’in Mısır ve BAE’den aldığı desteğe rağmen süreci yönetemeyeceği ve darbenin nihayetinde başarısız olacağı kanaati yaygın.

    Tunus Cumhurbaşkanı darbe gecesinden bu yana sürekli birilerini görevden alırken darbe karşıtlarının henüz sokağa çıkmaması üzerinde en çok konuşulan konulardan biri. SETA’nın önceki gün düzenlediği web-panelin konuşmacılarından Ru’ye Turkiyye dergisi editörü Prof. Dr. Ramazan Yıldırım, önemli bir noktaya dikkat çekerek, 90’lı yıllarda Cezayir’de yaşananların ve askeri cuntanın darbe sürecinde Mısır’da gerçekleştirdiği katliamın Tunusluların hafızalarında hâlâ canlı olduğuna işaret etti. Buna rağmen Raşid el-Gannuşi’nin hükümet konusunda uzlaşı sağlanamazsa demokrasiyi savunması için halkı sokağa çağırması bekleniyor.

    Diriliş Postası / İsmail Yaşa

    ETİKETLER: , ,
    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.