ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3862
EURO
35,0429
ALTIN
2.326,30
BIST
9.137,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Nejdet Demirel

Uzun metrajlı araştırma yazıları kaleme alan Nejdet Demirel, Orta Doğu başta olmak üzere İslam dünyasının içinde bulunmuş olduğu sorunları anlatan pek çok yazısı; farklı gazete, dergi ve dijital platformlarda yayınlanmıştır.

    DOLAR NEDEN ARTIYOR?

    07.11.2020 00:00
    A+
    A-

    YAZININ SESLİ ANLATIMI 

    Bilindiği üzere döviz, Türk ekonomisini tehtid eder boyutta yükselmeye devam etmektedir. Toplumda paniğe yol açan bu durum beraberinde bazı soruların kafalarda belirmesine yol açmıştır.Dolar Neden Yükseliyor diye? 

    Bir ülkede yabancı para biriminin yükselmesinin belli başlı parametreleri vardır. 
    Kısaca değinelim:
    . Ülke sınırları içindeki dolara olan talebin artması. 
    . Yabancı sermayenin yatırım yapmaması ve mevcut yabancı yatırımcının ülkeden çıkması. 
    . Ülkeye giriş yapan turist sayısındaki düşüş nedeniyle turizm gelirinin azalması.
    . İthalatın ihraç edilen mallardan yüksek olması bu durumun dövizin artışını tetiklemesi. 
    . Siyasi konjonktür ve ülkeler arası menfaat çekişmesi. 

    Dövizin yükselme nedenleri arasında en önemli sebeplerin başında, ülkeye dışarıdan yapılan müdahale ve siyasi sebepler gelmektedir. Dolayısıyla Türkiye’deki döviz artışının en başlıca sebepleri arasında ülkeler arası siyasi çekişmelerin geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Artık savaşlar konvansiyonel savaş yerine maliyeti daha düşük olan ekonomik sahada yapılmaktadır. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti, Erdoğan başkanlığında hayata geçirilen bağımsız politika ve ülkenin kalkınma hamleleri, Avrupa’dan, Amerika ve Asya ülkelerine kadar bir çok devleti ürkütmüştür. Türkiye ortaya koyduğu stratejik hamlelerle farklı ülkelerde askeri üstler açması teknoloji ve silah sanayinde ki başarıları uluslararası arenada etkinliğini önemli ölçüde artırmasına yol açmıştır. Özellikle bazı Avrupa devletleri ve Amerika, Erdoğanı terbiye edip diz çöktürmek adına TL’nin döviz karşısında değer kaybına uğraması için tüm imkanların seferber edildiğini görüyoruz. 

    ABD güya İslam ülkesi geçinen Suud ve Birleşik Arap Emirliği gibi devletleri de yanına alarak, Türk ekonomisine açıktan bir savaş açılmıştır. Peki bunu nasıl yapıyorlar? Yukarıda döviz artışının nedeni olarak birden fazla parametre olduğunu söylemiştik. Ayrıntıya girecek olursak:
    . Türkiye Cumhuriyeti tehtid edilerek güvensizlik bir ortamın oluşturulması. 
    . Yabancı sermayenin ülkeden çıkışı sağlanarak dövize arz ve talebin sağlanması. 
    . Türkiye’ye turist gelişinin önü kesilerek ülke kasasına girecek döviz akışının durdurulması. 
    . Türk mallarına boykot uygulanarak ekonominin akamete uğratılması. 
    . Özellikle silah ve teknoloji sanayinde kullanılan bazı parçaların ithalatının yasaklanması.
    . Problem yaşadığımız ülkelerle gerginliğin artırılması.
    Bu parametreleri yan yana koyun, Türkiye’de neden dolar artıyor? sorusunun cevabı kendiliğinden ortaya çıkacaktır. 
    Merkez Bankası, uzun zamandır süren döviz manıpülasyonlarına karşı envanterinde mevcut olan döviz rezervleri ile cevap vermeye çalıştı. Bu saldırılar karşısında doğal olarak merkez bankasının yabancı para likiditesi eksilme yönünde seyretmeye başladı. Haliyle mevcut koşullar merkez bankasının döviz artışına karşı müdahalesini de sınırlamış oldu. 

    Türkiye karşıtı bu şer güçlerin asıl hedefi, Akparti hükümetinin alaşağı edilmesidir. Çoğu bize dost güzüken bu ülkeler, Erdoğana karşı besledikleri düşmanlığı artık saklama gereği bile duymuyorlar. Dolayısıyla Erdoğan liderliğindeki Akparti hükümetine karşı konsolide olmuş muhalefet cephesine su gibi para akıtılıyor. 
    ABD’nin ünlü düşünce kuruluşu Center for American Progress’ın “Türkiye’nin Değişen Medya Ortamı” ismiyle yayınladığı raporda: T24, Gazete Duvar, Medyascope, ve Bianet gibi haber sitelerin yurt dışı kaynaklı paralarla fonlanıp desteklendiği belirtildi.

    Eski ABD Başkan yardımcısı şimdilerde ise ABD başkan adayı, 
    “Joe Biden (Baydı’nın)” söylediklerini aynen aktarıyorum:

    “Bence yapmamız gereken Erdoğan’a karşı farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefet liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz.
    Geçmişte yaptığım gibi, Erdoğan’a karşı olan muhalefet partileri ile doğrudan iletişimde olup, onlara destek vererek Erdoğan’ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Erdoğan’ın bölgedeki faaliyetlerini tecrit edip ona bir bedel ödetmemiz gerekir. Erdoğan ve partisi İstanbul’da dağıldı, peki biz ne yapıyoruz? Oturup teslim mi olacağız?”

    Oynanan oyun ve hedef belli, 
    2023 seçimleri için Recep Tayyip Erdoğanı tekrar seçtirmemek. Bunun için ekonomik savaş dahil her yolu deneyecekler. 

    Allah’ım dahili ve harici düşmanların şerrinden bizleri koru…
    Selam ve Duayla 

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.