ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4695
EURO
34,7807
ALTIN
2.477,67
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İsmail Yaşa

Suudi Arabistan İslam Üniversitesi mezunu olan İsmail Yaşa, Diriliş Postasında köşe yazarlığı yapmaktadır. Katar El Arab gazetesi, Arabi 21 sitesi ve Ahbaru sitelerinde Arapça makaleleri yayınlanmaktadır.

    UTANÇ BULUŞMASI

    06.01.2022 21:44
    A+
    A-

    Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Salı akşamı İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ı Tel Aviv yakınlarındaki evinde ziyaret etti.

    Gantz’ın ağustosta Abbas’ı Ramallah’ta ziyaret ettiği göz önüne alınırsa bu son buluşmaya “iade-i ziyaret” de denebilir.

    İsrail medyasına göre karşılıklı hediyeleşmelerle gayet samimi ve sıcak bir havada geçen görüşmede Abbas, ev sahibi İsrailli bakana işgal güçleriyle güvenlik koordinasyonunu sürdüreceklerine ve Batı Şeria’da direnişçilere göz açtırmayacaklarına dair güvence verdi.

    Abbas’ın ayrıca Hamas ve İslami Cihad hareketlerinin Batı Şeria’da eylemlerini tırmandırma planlarından haberi olduğunu ve söz konusu planlara karşı gerekli önlemlerin alınacağını söylediği ifade ediliyor.

    Gantz da konuğuna işgal altındaki Filistin topraklarında yetişen zeytinlerden elde edilen “İsrail zeytinyağı” hediye etmiş.

    Abbas ayrıca bir miktar zeytinyağına ek olarak İsrail’in Ramallah adına topladığı vergilerden 30 milyon dolar ve kendisine yakın onlarca kişi için VIP kartları almış.

    Fetih hariç Filistinli gruplar Abbas’ın İsrail Savunma Bakanı’nı evinde ziyaret etmesini kınadı ve görüşmeyi “utanç buluşması” olarak niteledi.

    Abbas ve Gantz’ın bu son görüşmelerinde de Ramallah’taki görüşmede olduğu gibi sadece güvenlikle ve ekonomiyle ilgili meselelerin konuşulduğu anlaşılıyor.

    Ağustos’taki görüşmenin ardından şöyle yazmıştım:

    “İsrail’deki koalisyon hükümeti, Abbas başkanlığındaki yönetime “Batı Şeria’nın bir bölümünde güvenliği sağlamaktan görevli bir birim” gözüyle bakıyor.

    “İki devletli çözüm” yanlısı olmadığı bilinen İsrail Başbakanı Naftali Bennett’e yakın kaynaklar, görüşmenin siyasi boyutu olmadığını ve gelecekte de Filistin tarafıyla asla siyasi müzakere yapılmayacağını ifade ediyor.

    Abbas İsrail Başbakanı’yla bir araya gelmeye can atarken, Bennett kendisiyle kesinlikle görüşmeyeceğini söylüyor.”

    O günden bu yana İsrail’in Ramallah’taki yönetime bakışı değişmedi ve aynı değerlendirmeler bugün için de geçerli.

    Netanyahu döneminde en azından başbakanla görüşebilen Abbas, Bennett döneminde sadece savunma bakanı tarafından muhatap alınıyor.

    Fakat o bu aşağılamadan yine de şikayetçi değil.

    Filistin Devlet Başkanı’nın yakın çevresi Gantz’ın evinde gerçekleşen görüşmeyi “Uluslararası toplumun kararları doğrultusunda siyasi bir ufuk açılması olanakları ele alındı” iddiasıyla savunmaya kalkışsa da Abbas’ın tüm yaptığı İsrailli yöneticilere yalvarmaktan ibaret.

    İşgalcilere “Ben, Batı Şeria’da direnişe ve intifadaya izin vermeyeceğim. İşgal ordusu askerlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin güvenliği için ne gerekiyorsa yapacağım. Karşılığında siz de benim elimi birazcık rahatlatın” diyor.

    Tüm istediği Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskınların azaltılması, Batı Şeria’da bir süre yerleşimciler için yeni konutlar inşa edilmemesi ve “barış müzakereleri” adı altında onca yıl sürdürüldüğü halde Filistin tarafına hiçbir şey kazandırmayan görüşmelerin yeniden başlaması.

    İsrail Başbakanı Bennett’in yakın çevresine Abbas-Gantz görüşmesini desteklemediğini fakat durduramadığını söylediği iddiası ise göstermelik bir tepkiden ibaret.

    İşgalciler bir kısmı iyi polis ve bir kısmı da kötü polis rolü üstlenerek Abbas’la oynuyor.

    Diriliş Postası

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.