ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3717
EURO
34,9902
ALTIN
2.326,00
BIST
9.097,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İsmail Yaşa

Suudi Arabistan İslam Üniversitesi mezunu olan İsmail Yaşa, Diriliş Postasında köşe yazarlığı yapmaktadır. Katar El Arab gazetesi, Arabi 21 sitesi ve Ahbaru sitelerinde Arapça makaleleri yayınlanmaktadır.

    YEŞİL ORTADOĞU GERÇEKÇİ Mİ?

    08.04.2021 13:38
    A+
    A-

    Cemal Kaşıkçı suikastı sebebiyle tüm dünyada imajı dibe vuran Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, geçtiğimiz günlerde yeni bir “çılgın proje” ile gündeme geldi.

    “Yeşil Ortadoğu” girişimini duyuran Suudi Arabistan, önümüzdeki beş yıl içinde ülke genelinde 10 milyar ağaç dikileceğini açıkladı.

    Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın konuyla ilgili haberinde, Veliaht Prens’in Katar, Kuveyt, Bahreyn, Irak ve Sudan liderlerini arayarak büyük bir bölgesel ağaç dikme projesini görüştüğü, bölge ülkeleriyle birlikte 50 milyar ağaç dikileceği ifade edildi.

    Haberde ayrıca Vizyon 2030’un bir parçası olduğu kaydedilen girişimin “iklim değişikliğiyle mücadele”, “karbon emisyonunu azaltmak”, “kirlilikle mücadele”, “yenilenebilir enerjinin katkısını artırmak”, “deniz alanlarının korunması” gibi hedefleri olduğu öne sürüldü.

    Milyonlarca ağaç dikme ve gelecek nesillere yemyeşil bir dünya bırakma hayali elbette güzel.

    Fakat Muhammed bin Selman’ın “yeşil girişimi” Suudi Arabistan yandaşları dışında pek fazla ciddiye alınmadı.

    Çünkü inandırıcı bulunmadı.

    Masum bir gazeteciyi vahşice öldürtmek ve cesedini yok etmekle suçlanan Muhammed bin Selman’ın ne pahasına ve hangi yolla olursa olsun dünya kamuoyundaki imajını düzeltmek istediği biliniyor.

    İklim değişikliğiyle mücadele konusu da ABD Başkanı Joe Biden’ın ve Demokratların ilgi duydukları bir konu.

    Biden’ın başkanlık koltuğuna oturduktan sonra yaptığı ilk iş Donald Trump’ın çekildiği Paris İklim Anlaşması’na yeniden katılmak olmuştu.

    Muhammed bin Selman’ın girişimi, ABD Başkanı’nın 40 ülke liderini 22-23 Nisan’da çevrimiçi yapılacak İklim Zirvesi’ne davet etmesinin hemen ardından geldi.

    Dolayısıyla Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin yeni girişiminin “Washington’a şirin görünme çabası” olduğunu anlamamak için epeyce saf olmak gerek.

    Girişimin sosyal medyada alay konusu edilmesinin bir sebebi de Muhammed bin Selman’ın geçmişte benzer şekilde “çılgın projeler” ilan etmesi ve neredeyse tamamının bir süre sonra unutulmuş olması.

    İçi boş vaatlerde bulunmak ve medya desteğiyle PR yapmak kolay.

    Önemli olan vaatlerin yerine getirilmesi ve projelerin hayata geçirilmesi.

    Muhammed bin Selman’ın 2030’da ülkeyi petrole bağımlılıktan kurtaracağına gerçekten inanan var mı acaba?

    Vizyon 2030’un ilan edilişinin üzerinden beş yıl geçti ve henüz değişen bir şey yok.

    Şov yapmaktan hoşlandığı bilinen Muhammed bin Selman, bir ara “İslam Ordusu” diye bir şey açıklamıştı.

    NATO kadar güçlü olduğu söyleniyor, “muhteşem görüntüleri” yayınlanıyordu.

    Oysa gerçekte olan Muhammed bin Selman’ın kendisini “İslam dünyasının lideri” gösterme çabasından başka bir şey değildi.

    Üstelik o Suudi Arabistan daha sonra gitti, Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı Yunanistan’la tatbikat yaptı.

    Muhammed bin Selman önce kendi ülkesinde 10 milyar ya da 10 milyon değil 1 milyon ağaç diksin, sonra “Yeşil Ortadoğu” iddiası belki ciddiye alınır.

    Ayrıca o ağaçları dikmekle de iş bitmiyor.

    Bakımı, ilaçlaması ve sulaması var.

    Hepsinden öte, bölge halklarının yeşilden ve ağaçtan nasibini alabilmesi için öncelikle akan kanın durması, diktatör rejimlerin baskılarının ve işkencelerinin son bulması gerekiyor.

    Diriliş Postası

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.