ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3848
EURO
35,0513
ALTIN
2.326,23
BIST
9.102,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İsmail Yaşa

Suudi Arabistan İslam Üniversitesi mezunu olan İsmail Yaşa, Diriliş Postasında köşe yazarlığı yapmaktadır. Katar El Arab gazetesi, Arabi 21 sitesi ve Ahbaru sitelerinde Arapça makaleleri yayınlanmaktadır.

    Lübnanlı aktivisti kim öldürdü?

    12.02.2021 00:00
    A+
    A-

    Lübnanlı aktivisti kim öldürdü?

    Lübnanlı Şii aktivist Lokman Selim, kendisinden haber alınamadığının açıklanmasından bir gün sonra sabah saatlerinde aracının içinde öldürülmüş halde bulundu.

    Selim, Hizbullah karşıtlığıyla biliniyor, ekonomik krizi ve kötü yönetimi protesto için düzenlenen gösterilere destek veriyordu.

    İran destekli örgütün Lübnan siyasetini tamamen ele geçirmeye çalıştığını ve rakiplerini sindirmek için korkutma taktikleri uyguladığını söylüyordu.

    Geçen yaz Beyrut Limanı’nda meydana gelen ve onlarca kişinin öldüğü patlamadan Şam rejimini ve Hizbullah’ı sorumlu tutmuştu.

    Dolayısıyla cinayet sonrası oklar doğrudan örgüte yöneldi.

    Selim’in kız kardeşi, Lübnanlı aktivistin Hizbullah tarafından öldürüldüğüne inandığını ifade eden açıklamalarda bulundu.

    Katilin kim olduğunun bilindiğini ve Lübnan yargısına güvenmediğini söyledi.

    Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın oğlunun sosyal medyada cinayetle ilgili yaptığı yorum ve örgüt taraftarlarının sevinçlerini dile getirdikleri paylaşımlar da Lübnanlı aktivistin Hizbullah tarafından katledildiği kanaatini güçlendirdi.

    Cevat Nasrallah, Selim’in katledilmesinin ardından “Bazılarının kaybı gerçekte Allah’ın hesapsız bir lütfu ve kazançtır. Pişman değiliz” dedi.

    Hizbullah liderinin oğlu tepkiler üzerine paylaşımını silse ve Selim’in öldürülmesini kastetmediğini öne sürse de bu açıklama cinayetin itirafı ve örgüt karşıtlarına gözdağı olarak algılandı.

    Ülkenin dört bir yanına yayılan ve Lokman Selim’in desteklediği protesto gösterilerinin başında Hizbullah militanları sahaya inip göstericileri dövmüş, örgüt medyasında “Kellelerinize dikkat edin” türünden tehdit içeren makaleler yayınlanmıştı.

    Lübnanlı aktivist, cinayetten bir süre önce yaptığı açıklamada Hizbullah’a yönelik eleştirileri sebebiyle ölümle tehdit edildiğini açıklamış, örgüt militanları tarafından “hain” ve “işbirlikçi” ilan edilmiş, Güney Beyrut’taki evinin duvarına “Yaşasın susturucu” yazılmıştı.

    Cinayeti kınayan örgüt, suçluların bir an önce bulunarak cezalandırılmalarını istedi.

    Fakat bu kınama ve çağrı çok fazla bir anlam ifade etmiyor.

    Çünkü Hizbullah, Refik el-Hariri suikastından sonra yaptığı açıklamada da cinayeti kınamıştı.

    Siyasi suikastlara yabancı olmayan Lübnan için bu olay yeni bir şey değil.

    Hizbullah’ın geçmişinde benzer cinayetler ve hatta daha büyük örnekleri var.

    Lokman Selim’in yargısız infazı örgütün kararıyla mı gerçekleşti?

    Yoksa Hizbullah militanlarından bazıları kendi başlarına mı cinayeti işledi?

    Bu ve benzeri sorular gündemde.

    Cevap ne olursa olsun, perde gerisinde ülkenin kontrolünü elinde bulundurduğu için örgütün cinayetten bir şekilde sorumlu olduğu kesin.

    Hizbullah, ancak olayın üzerindeki sır perdesi aralanır ve Lübnanlı aktivisti katledenlere hak ettikleri cezalar verilirse kendisini aklayabilir.

    Cinayet faili meçhul kalırsa ya da kamuoyunu tatmin edecek şekilde çözülmezse Selim’i öldürenin örgüt olduğu inancı daha da güçlenir.

    Hizbullah karşıtı Şii aktivistin öldürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın talimatıyla soruşturma başlatıldığı açıklandı.

    Fakat örgüt bir şekilde olayın içindeyse o soruşturmadan hiçbir sonuç alınamayacağını herkes biliyor.

    Diriliş Postası 

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.