ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3363
EURO
35,1725
ALTIN
2.241,49
BIST
8.729,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

Mustafa Güven

İslami Davet ve İrşat çalışmaları alanında hizmet yapmaktadır. Evli ve dört çocuk babasıdır.

    HAKKI ARAYANLARA NASİHATLER

    01.12.2021 19:07
    A+
    A-

    Hakkı Arayanlara Nasihatler! *

    Mevcut dini yaşantımız üzerinde etraflıca düşündüğümüzde sonuç olarak yaşadığımız zamanın zor, İslam’ın hudutlarının ihlal edildiği, dini şiarların değişmiş, emir ve yasakların unutulmuş, fitnelerin birbiri üzerine zuhur etmiş olduğunu, hevanın tamamen hâkim hale geldiğini, insanların dünya sevgisi ile dolu, şehvetlere düşkün olduklarını, dünyayı ahirete tercih ettiklerini, hakkın ve hak ehlinin zayıflamış, buna karşı batılın ise güçlenmiş olduğunu görüyoruz.

    Bizden öncekilerin söylediği güzel bir söz aklıma geldi; farzı mahal bugün sahâbe-i kiramdan birisi mezarından kalksa, içimizdeki âlim ve zahid olanlarımıza bir baksa, onlardan yüz çevirir konuşmaz ve der ki; bu insanlar herhalde hesap günü olan ahirete inanmıyorlar!

    Peygamberimizin (sav) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Öyle bir zaman gelecek ki, o zamanda dininin buyruklarına sımsıkı sarılan kişi elinde kor ateşi tutuyor gibi olacaktır. [1]

    Küfrün, şirkin, zulmün ve fitnelerin her taraftan bizleri kuşattığı, dini hükümlerin hatta tüm hayatın bunlarla etraflıca sarılmış olduğu bu zamanda, hakiki anlamda dini yaşamanın sevgili Peygamberimizin haber verdiği gibi elinde kor ateş tutmaya benzer olduğu günleri yaşamaktayız.

    İnsanların çoğu imanlarını kaybettiklerinin farkında bile olmayabilirler. Sabahleyin mümin olarak evden çıktığı halde, akşam eve döndüğünde kendisinde iman adına hiçbir şey kalmamış olabilir!

    Durumun bu vahameti karşısında, elimizden gelen şeyleri yapmakla mükellef olduğumuzu unutmayalım!

    Zira durumu tamamen düzeltmeye gücümüz yetmese de hiçbir şey yapamayacak kadar da aciz değiliz. Hepsine güç yetiremiyoruz diye ilahi emirlerin tümünü ihlal edemeyiz. Böyle yaparsak daha büyük (toplumsal) belalara müstahak oluruz.

    Peki, bu kötü gidişatın iyiye dönmesi noktasında neler yapabiliriz?

    Öncelikle samimi bir tövbe gereklidir. Tövbe: günahlarımızdan, isyan, yanlış ve suçlarımızdan pişman olup onları yapmaktan vazgeçip o yoldan doğruya, Allâh’a dönmemizdir.

    Hiçbir zaman murakabeden (kulun, sürekli biçimde Allah’ın gözetimi altında bulunduğunun şuur ve idrakinde olması) geri durmamalıyız.

    Ne kadar günah ve hatalara düşsek de kendimizi hayırlardan büsbütün çekip almamalıyız. Hevamıza uyup da hak yoldan tamamıyla sapmamalıyız.

    İlahi emirleri hafife almayıp, hafife alıp alay edenlere karşı ise buğz edip yüz çevirmeliyiz.

    Gücümüz yettiğince zorlanarak da olsa ilahi emir ve yasakları öncelikle kendi nefsimizde yerine getirmeye çalışmalı, sonrasında ise bunları çevremizdeki diğer insanlara tebliğ etmeliyiz.

    Son olarak şunu hiçbir zaman unutmayalım, yapmamak hususunda hiçbir mazerete sahip olmayacağımız şeyleri yapmamız helakımıza sebeptir.

    1- (Tirmizi, Fiten 73)

    * (Yazı başlığı ile içerikte bazı notlar Haris el muhasibinin ilk harf yaylarından çıkan kitabından alıntılanmıştır.)

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar
    1. Burhan dedi ki:

      Allah razı olsun
      Güzel ve sade bir hatırlatma olmus