ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4958
EURO
34,6084
ALTIN
2.477,33
BIST
9.588,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

İsmail Yaşa

Suudi Arabistan İslam Üniversitesi mezunu olan İsmail Yaşa, Diriliş Postasında köşe yazarlığı yapmaktadır. Katar El Arab gazetesi, Arabi 21 sitesi ve Ahbaru sitelerinde Arapça makaleleri yayınlanmaktadır.

    IRAK’TA KAZANAN ve KAYBEDEN

    23.10.2022 10:22
    A+
    A-

    Karabağ’ın önemli bir bölümünün Azerbaycan tarafından işgalden kurtarılması ve sonrasında imzalanan anlaşmayla Zengezur Koridoru’nun gündeme gelmesi İran’ı fena halde rahatsız etti.

    Karabağ Savaşı’nda Ermenistan’ı açıktan destekleyen Tahran, Türkiye’nin Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri’ne karayoluyla kesintisiz bağlantısını sağlayacak koridorun açılmasını engellemek için elinden gelen her türlü çabayı ortaya koymakta kararlı görünüyor.

    Azerbaycan sınırına asker yığması ve tatbikat üstüne tatbikat yaparak Bakü’ye gözdağı vermeye çalışması söz konusu çabaların bir parçası.

    Aras Nehri’ni geçme tehditleri savuran İran, bir yandan da koridorun açılmasını reddetmesi için Ermenistan’ı ikna etmeye çalışıyor.

    İran’ın Zengezur Koridoru’ndan rahatsız olması anlaşılabilir sebeplere dayanıyor.

    Fakat koridorun açılıp açılmaması öncelikle iki bağımsız devlet olan Azerbaycan ve Ermenistan’ı ilgilendiriyor.

    Bakü ve Erivan anlaştıktan sonra Tahran’ın buna müdahale etmeye hakkı yok.

    Azerbaycan toprakları işgal edilirken sesini çıkarmayan İran’ın Zengezur Koridoru’na karşı çıkarken öne sürdüğü “Sınırlar değişiyor” iddiası geçersiz.

    “Aras’ın kuzeyinde Siyonistler var” naraları ise deli saçmasından başka bir şey değil.

    Ermenistan anlaşmadan geri adım atmadıkça İran’ın Zengezur Koridoru’nun açılmasını engelleyebilecek gücü bulunmuyor.

    Ne kadar tehdit savurursa savursun, İran doğrudan Azerbaycan’a savaş açamaz.

    Çünkü Azerbaycan’ın yanında Türkiye’nin olduğunu biliyor.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Zengilan Uluslararası Havalimanı’nın açılışına katıldı.

    Türk firmalarının da katkılarıyla 1,5 yıl gibi kısa bir sürede en yüksek uluslararası standartlara uygun olarak inşa edilen havalimanı, Zengezur Koridoru’nun da önemli bir ayağı olacak.

    İki lider Zengilan Havalimanı’nın açılışından sonra İran sınırı yakınlarındaki Cebrail kentinde gazetecilerin karşısına geçti.

    Açıklamalarında sınırın diğer tarafında tatbikat yapan İran’a mesaj vardı.

    Türkiye’nin bölgede söz sahibi önemli bir güç olduğuna dikkat çeken Aliyev’in, “Her yerde Azerbaycan ve Türkiye bayrakları birlikte dalgalanıyor. Kim bize karşı adaletsiz hareket etmek isterse bu faktörü ciddiye almalı” diyerek verdiği mesajın ilk adresinin son günlerde Bakü’ye yönelik tehditlerini yoğunlaştıran Tahran olduğunu söylemek yanlış olmaz.

    Erdoğan da İran’ın Zengezur Koridoru’nun açılmasına itirazını isim vermeden eleştirdi.

    “Nahçıvan’ı Azerbaycan’ın batı reyonlarına bağlayacak olan Zengezur Koridoru’na ilişkin bazı çevrelerdeki korku ve endişeler bana göre yersiz” diyen Erdoğan, koridorun bölgenin barış, huzur ve istikrarına katkı sağlayacağını, Hazar geçişli doğu-batı orta koridor güzergahındaki bütün ülkeler için ticaret ve yatırım imkanları sunacağını söyledi.

    Erivan’ın Ankara ve Bakü’yle ilişkilerini normalleştirmesi ve Zengezur Koridoru’nun açılması Ermenistan’ın lehine.

    İran’ın ve koridora karşı çıkan diğer ülkelerin projenin hayata geçmesini engellemek için baskı yapacakları en zayıf halka da yine Ermenistan olacak.

    İki hafta önce Prag’da Erdoğan’la görüşen Paşinyan’ın dik durarak baskılara direnmesi Zengezur Koridoru’nun açılmasını kolaylaştıracak.

    Diriliş Postası

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.