ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

İsmail Yaşa

Suudi Arabistan İslam Üniversitesi mezunu olan İsmail Yaşa, Diriliş Postasında köşe yazarlığı yapmaktadır. Katar El Arab gazetesi, Arabi 21 sitesi ve Ahbaru sitelerinde Arapça makaleleri yayınlanmaktadır.

    Suudi Arabistan’da neler oluyor?

    11.03.2020 00:00
    A+
    A-

    Suudi Arabistan’da krallığın Kral Abdülaziz’in oğullarından üçüncü nesle geçişinin kolay olmayacağı biliniyordu.

    Kral Abdullah bin Abdülaziz en büyük oğlu Prens Mut’ib bin Abdullah’ın tahta oturmasını sağlamak için bir girişimde bulunmuş fakat satranç misali birkaç hamle gerektiren oyunun sonunu getirmeyi başaramamıştı.

    Kardeşi Selman bin Abdülaziz tahtı devraldıktan kısa süre sonra bir biri ardına o hamleleri yaptı ve iki veliaht prensi devre dışı bırakarak oğlu Prens Muhammed bin Selman’ı krallığa götürecek yolu açtı.

    Önce Kral Abdülaziz’in oğullarından Prens Muk’rin bin Abdülaziz’in ve ardından da hanedanın güçlü isimlerinden Prens Muhammed bin Nayif’in veliahtlıktan azledilmesi darbe niteliğinde radikal adımlardı.

    Veliaht Prens Muhammed bin Selman, babasından aldığı destekle işi daha da ileri götürerek birçok prensi ve ülkenin önde gelen iş adamlarını bir otele hapsetti.

    Günlerce gözaltında tuttu ve mal varlıklarının büyük bir kısmına el koydu.

    Fakat bunların hiçbiri önceki günkü gözaltılar kadar sarsıcı sayılmaz.

    Kral Selman’ın kardeşi Prens Abdullah bin Abdülaziz’in ve kral olma hayalleri tahta bir adım kala suya düşen Prens Muhammed bin Nayif’in gözaltına alındığı haberi sosyal medyada dolaşmaya başladı.

    Prens Abdullah bin Abdülaziz’in oğlu Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri Güvenlik ve İstihbarat Birimi Başkanı General Nayif bin Ahmed de gözaltına alınanlar arasında.

    Londra’da yaşayan ve yeğeni Prens Muhammed bin Selman’ın veliaht ilan edilmesine karşı olan, yeğeninin yanlış politikalarını eleştirmekten çekinmeyen Prens Ahmed bin Abdülaziz, gözaltına alınmayacağına dair verilen garanti üzerine Suudi Arabistan’a dönmüştü.

    Dolayısıyla gözaltına alınmasına İngiltere’nin vereceği tepki merak ediliyor.

    Hâlihazırda Kral Selman’ın çok hasta olduğu ve hatta öldüğü fakat ölümünün gizlendiği iddiaları var.

    Tam tersine aklı başında olduğu ve gözaltı kararlarını bizzat kendisinin verdiği de öne sürülüyor.

    Hanedanın ağır toplarına yöneltilen suçlama “vatana ihanet”.

    Darbe hazırlığı içinde oldukları ve yabancılarla iletişime geçtikleri, haklarındaki suçlamayla ilgili bir takım kanıtların kraliyet ailesinin diğer üyeleriyle de paylaşıldığı iddia ediliyor.

    Kral Selman’ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman lehine tahttan çekileceği de iddialar arasında.

    Suudi Arabistan’da özgür medya ve şeffaflık olmadığı için çeşitli söylentilerin dolaşması gayet normal.

    Fakat ülkede bir şeylerin yaşandığı kesin.

    Riyad üzerinde son dönemde etkili olan Birleşik Arap Emirlikleri yönetimine yakın isimlerden Veliaht Prens’in kral ilan edileceğini imâ eden açıklamalar gelmesi de söylentileri alevlendiriyor.

    Muhammed bin Selman’ın tahta oturup oturamayacağı ve otursa bile orada ne kadar kalacağı tartışmalı.

    Çünkü hiçbir zaman güçlü bir kral olamayacak.

    Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda katlettirdiği ve cesedini dahi yok ettiği gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın laneti asla peşini bırakmayacak.

    Krallığa giden yolda kendi ailesinin birçok ferdini, amcaoğullarını ve hatta amcasını gözaltına aldırdığı unutulmayacak.

    Halkıyla ve ailesiyle kavgalı bir kral olarak daima öldürülme ve darbe korkusu içinde yaşayacak.

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.