ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5217
EURO
34,9267
ALTIN
2.455,59
BIST
9.888,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İsmail Yaşa

Suudi Arabistan İslam Üniversitesi mezunu olan İsmail Yaşa, Diriliş Postasında köşe yazarlığı yapmaktadır. Katar El Arab gazetesi, Arabi 21 sitesi ve Ahbaru sitelerinde Arapça makaleleri yayınlanmaktadır.

    Göçmen katilleri

    02.08.2023 16:11
    A+
    A-

    Afrika’nın ve Orta Doğu’nun çeşitli ülkelerinden gelerek Akdeniz’i aşıp Avrupa sahillerine ulaşmaya çalışan göçmenlerin botlarının batması ya da kasıtlı olarak batırılması sonucu bugüne kadar binlerce göçmen hayatını kaybetti.

    Savaştan, açlıktan ve kötü yaşam koşullarından canlarını tehlikeye atma pahasına da olsa kaçma ve Avrupa ülkelerinde çocuklarına insanca yaşayabilecekleri bir hayat sunma hayali kuranların birçoğunun hayali Akdeniz’in sularına gömüldü.

    Afrika’dan Avrupa’ya geçmeye çalışan insanların kaçak göç yolunda karşılaşabilecekleri ölüm tehlikelerine, son günlerde “açlık ve susuzluktan çölde hayatını kaybetme” de eklendi.

    Akdeniz sahillerine ulaşamadan Libya çöllerinde ölen ya da ölmek üzereyken kurtarılan göçmenlerin görüntüleri geçtiğimiz günlerde medyaya yansıdı.

    Çölde yüzükoyun bir halde bulunan anne ve çocuğu; cansız bedeni sahile vuran Aylan bebeği hatırlattı.

    Kurtarılan göçmenlerin ifadelerine göre Tunus güvenlik güçleri, yakaladığı Afrikalı göçmenleri sınırın diğer tarafına, Libya çöllerine doğru sürüyor.

    Göçmenler, 58 dereceye kadar ulaşan hava sıcaklığında ve güneşin altında saatlerce yürümek zorunda kalıyorlar ve doğal olarak birçoğu, özellikle kadınlar ve çocuklar bu koşullara dayanamıyor.

    Tunus, kaçak göçmenleri ölüme gönderdiği yönündeki suçlamalara tepki göstererek “Afrikalı göçmenlere ve ülke topraklarındaki diğer yabancılara karşı insani görevini yerine getirdiğini” öne sürdü.

    Fakat çok sayıda kanıt, bu iddianın doğru olmadığını gösteriyor.

    Libya çöllerinde ölmek üzereyken bulunan göçmenlerin tanıklıkları bir yana, Tunus’un başında açıkça göçmen düşmanlığı yapan ve halkı göçmenlere karşı kışkırtan bir cumhurbaşkanı var.

    Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said daha birkaç ay önce Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen kaçak göçmenleri hedef gösterip göçmenlerle ülkenin demografik yapısının değiştirilmek istendiğini söylemiş, ırkçılık ve nefret içeren o açıklamaları Afrika Birliği tarafından şiddetle kınanmıştı.

    Ülkenin en tepesinden gelen “yeşil ışık” üzerine göçmenlere yönelik “cadı avı” başlatılmış ve şiddet olaylarından, ülkede yasal olarak bulunan Afrikalı öğrenciler de nasiplerini almıştı.

    Kısacası, cumhurbaşkanı göçmen düşmanlığı yapan bir ülkenin güvenlik güçlerinin, göçmenleri aç ve susuz çöllere sürmesi garipsenecek, olağan dışı bir durum değil.

    Daha iyi yaşam koşulları için çıkılan yolda, Libya çöllerinde kaybolan hayatların bir diğer sorumlusu da Afrika’yı sömürerek fakirleştiren, diktatörleri destekleyen ve iç savaşları körükleyen Avrupa ülkeleri.

    Aynı ülkeler, bugün yol açtıkları felaketin kurbanlarına yardım eli uzatmak yerine, onları ne yapıp edip Avrupa’dan uzak tutmaya çalışıyor.

    İnsan hakları ve demokrasi edebiyatında şampiyonluğu kimseye bırakmayan Avrupalılar, Tunus’taki darbeyi, insan hakları ihlallerini ve demokratik yollarla seçilmiş 82 yaşındaki Parlamento Başkanı Raşid el-Gannuşi’nin 100 gündür keyfi şekilde cezaevinde tutulmasını görmezden gelip göçmenleri Avrupa’dan uzak tutması şartıyla, darbeci Kays Said’e yardım ediyorlar.

    Dolayısıyla, Afrikalı kaçak göçmenlerin Akdeniz’in sularında ya da Libya çöllerinde ölmeleri umurlarında olmayacaktır.

    Hatta Avrupa’ya ulaşamadıkları için seviniyor da olabilirler.

    Diriliş Postası

    Yazarın Diğer Yazıları
    11.03.2020 00:00
    19.09.2021 01:06
    06.01.2022 21:44
    18.08.2021 11:50
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.