ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5064
EURO
34,5611
ALTIN
2.501,94
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Mustafa Güven

İslami Davet ve İrşat çalışmaları alanında hizmet yapmaktadır. Evli ve dört çocuk babasıdır.

    MISIR GEZİ NOTLARI-2

    04.10.2021 19:18
    A+
    A-

    Mısırdaki izlenimlerimi sizlere şu üç başlık altında mümkün olduğunca özetleyerek aktarmaya çalışacağım inşeAllah.

    • Birincisi: toplumun dini ve ekonomik durumu.

    Bugün İslam ülkelerinin hemen hemen hepsinde esen batı rüzgârı Mısırda da fark edilecek derecede esmektedir. Din ve ahlak başta olmak üzere örf ve adetlerdeki yozlaşma oranının her geçen gün arttığını, oranın dindar halkı ile uzun yıllardır dışardan gidip oraya yerleşmiş olan bazı kardeşlerimiz de bizlere bildirmektedirler.

    Fırsat buldukça dışarı çıkıp toplumun içine karışıp, çarşı pazarı gezdiğimizde karşılaştığımız bazı insanların kılık kıyafeti, yine bazı mağazaların vitrinleri, önünden geçtiğimiz kahvehane ve çay bahçelerindeki oynan zar oyunları, dev ekranlarda topluca izlenen maçlar ve çevreden duyulacak kadar yüksek tondaki müzik sesleri ile tek tük de olsa cadde ve meydanlarda billboardlarda gördüğümüz bazı açık bayan resimleri batıdan esip gelen bu rüzgarın bizler tarafından fark edilen görünürdeki yüzüydü.

    Yine İslam ülkelerinin birçoğunda olduğu gibi az gelişmişlik, çok zenginlik veya çok fakirlik maalesef Mısır’da da gördüğümüz ve müşahede ettiğimiz bir durumdu. Bir seferinde Türkiye’den oraya ailecek gitmiş uzun yıllardır orada yaşayan çok değerli bir abimizin Ezher’e ait olduğunu söylediği yüksek bir tepede bulunan bir parkın içinde bulunan işletmesinden, Kahire’ye kuşbakışı bakmıştık. Gördüğümüz manzara kapitalizmin İslam ülkelerini nereden nereye getirdiğini gösteren net bir resmiydi.

    Bu manzara ile “Çok fakir ve Çok zengin” ayrımını rahatlıkla görebiliyordunuz. Bir tarafta sekiz on katlı çok eski adeta dökülen binalar ve bunları oluşturan varoşlar, diğer tarafta ise göklere yükselmiş bilmem kaç katlı rezidansların oluşturduğu lüks semtler.

    Burada şöyle bir soru soralım: acaba yukarıda Mısırla ilgili aktardıklarımızla, kendi ülkemizi kıyaslarsak nasıl bir tablo çıkar ortaya? Benim görebildiğim kadarıyla vereceğim cevap maalesef, Türkiye’deki dini anlayış ve yaşantıdaki bozulma Mısıra kıyasla fersah fersah daha fazladır.

    • İkincisi: birçok ibretlik hadisenin üzerinde yaşandığı kadim Mısır topraklarını ibret nazarıyla gezip, görmek.

    Mısırın ucu bucağı görünmeyen sahraları, her bir taşının tonlarca ağırlıkta olduğunu tahmin ettiğim piramitler, firavunun zulmünden kurtarmak için oğlunu (Hz. Musa’yı) bir sepete veya sandığa koyup sularına bıraktığı o güzelim Nil nehri, İsrail oğullarını Firavunun dehşet verici zulmünden kurtarmak için verdiği izzetli mücadelenin sonucunda kendilerine bir mucize ve aynı zamanda bir nimet olarak verilen, suları ikiye yarılan kızıl deniz… Mısırda ibret nazarıyla bakıp gezilecek olan yerlerden bazılarıdır. Sonraki yazımızda anlatmaya devam edeceğiz inşeAllah.

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.