ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3361
EURO
35,2001
ALTIN
2.247,23
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
10°C
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

Mustafa Güven

İslami Davet ve İrşat çalışmaları alanında hizmet yapmaktadır. Evli ve dört çocuk babasıdır.

    İSLAMİ HAREKET YERYÜZÜNDE NEDEN HALA İKTİDARA GELEMEDİ? -1

    17.02.2021 00:00
    A+
    A-

    İslami hareket uzun bir süredir neden iktidara gelemedi? Bunun önündeki engeller nelerdir? 

    Şüphesiz beşer hayatındaki her bir şey ve bu kâinatın tamamında her bir husus Allah’ın kaderi ile gerçekleşmektedir. Fakat yüce Allah’ın kaderi birtakım sünnetler [sünnetullah] aracılığı ile cereyan eder. Şanı yüce Allah kitabında bizlere bu sünnetleri öğretmiştir. Yüce Allah bu sünnetler gereğince yol almamızı istemiştir. Bu kâinatta ve beşer hayatında hiçbir şey rastlantı sonucu meydana gelmez/gelmemiştir. Aksine her şey bir düzen içinde sünnetler, kanunlar çerçevesinde cereyan etmektedir.

    Bu sünnetler asla şaşmaz, kimseye güzellik olsun diye gerçekleşmez, hiçbir şekilde iltimas yapmaz. Bize düşen görev de bu sünnetlerin gereklerine uygun bir şekilde yol almaktır. Rabbimiz Kur’an’ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: "Bir kavim kendi nefislerinde olanı değiştirmedikçe Allah onlara ihsan ettiği bir nimeti değiştirici değildir. Şüphesiz ki Allah her şeyi işitendir, en iyi bilendir (Enfal,53). 

    Bu ümmet geçmişte şerefli ve üstün kılınmış, iktidar ve güç sahibi yapılmıştır. Bugün ise bu ümmet perişan ve darmadağın bir haldedir. O halde tefekkür edilmesi gereken konu, Allah’ın (cc), daha önce bu ümmete ihsan etmiş olduğu nimetini neden değiştirdiğidir? Zira Allah (cc) bir kavme ihsan etmiş olduğu bir nimeti onlar kendi nefislerinde olanı değiştirmedikçe değiştirmeyeceğini bizlere şerefli kitabında haber vermiştir. 

    İnsanlar dosdoğru yolda yürümeye devam ettikleri, kendilerine bahşedilen bu nimetin değerini bilip şükrünü eda ettikleri sürece şüphesiz Allah (cc) üzerlerindeki nimeti değişikliğe uğratmayacak, imkân ve iktidarlarını ellerinden çekip almayacaktır. Bu gerçek Müslümanların geçmişinde ardı ardına asırlar boyunca fiilen gerçekleşmiş ve uygulanmıştır.

    Bugün bu ümmet iman hakikatlerinin iktidar olduğu bir yönetimin güveni altında olmaktan çok uzaktadır. Bunun sebebi ise, "Bir kavim kendi nefislerinde olanı değiştirmedikçe Allah onlara ihsan ettiği bir nimeti değiştirici değildir…" ayetinin ifade ettiği anlamda, hayatımızda/nefislerimizde yaptığımız değişikliklerden kaynaklanmaktadır. 

    Hayatımızda yaptığımız değişiklikler nelerdir? 

    Bu soruya verebileceğimiz en güzel cevap için kendi tarihimize dönüp bakmamız gerekmektedir. 

    Devamını bir sonraki yazımıza bırakıyoruz.

    Selam ve dua ile…

    Yazarın Diğer Yazıları
    24.01.2022 14:43
    04.05.2020 00:00
    28.10.2020 00:00
    21.10.2021 11:12
    01.11.2019 00:00
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.