ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3346
EURO
35,2006
ALTIN
2.247,92
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

KORONAVİRÜS VE RAMAZAN İLİŞKİSİ

12.04.2021 20:12
A+
A-

Bu yıl yine ramazan ayında pandemi’den dolayı Camilerimizde terevih kılamayacağız. Elbette ki bu durum biz Müslümanları derinden üzüyor. Yıllardır alışıla gelmiş bir yaşam biçiminden kopmak o kadar da kolay olmasa gerek. Hele bu müminler için dini bir şey ise, ozaman bu hüzün birkaç kat daha artmakta o coşkuyu yaşayamamak her müslüman için kaldırılması kolay bir şey değildir. Ramazan’ın coşkusu ifadesi ne anlama geliyordu? Ramazan’da misafirleri ağırlamak ya da birilerine misafir olmak bu heyecanı yaşamak. Teravihleri camide cemaat ortamında kılmak o havayı teneffüs etmek bunlar ramazanı şerife farklı manevi bir hava ve heyecan katıyordu. Maalesef dünyayı saran bu Kovid-19 hastalığı sebebiyle bu yıl aynı heyecanı eskisi gibi yaşayamayacağız. Lakin oruç kalkmış değil, teravihler kalkmış değil, Fakire fukaraya yardım etmek kalkmış değil, dua etmek zikir etmek, tevbe istiğfar etmek, Allah’ın rızasını kazanacak ameller işlemek kalkmış değil. Olan sadece odur ki, Misafir ağırlayamayacağız birde cemaatle camide teravih namazı kılamayacağı.

Pandemi’nin küresel çapta herkesin hayatında yaptığı birtakım değişiklikler olduğu gibi, biz müslümanların da hayatında birtakım değişikliklere yol açmıştır. Hayatımızda ki bu değişiklikleri kendimiz açısından berekete çevirme şansımız vardır. Bu bize bağlıdır. Bazen bu ve benzeri durumlar bizler için rahmette olur. Bizler o kadar dünyaya dalmış öz benliğimizi varlığımızın amacını unutmuştuk ki, insani olan birçok değerlerimizi kaybetmiştik. Dünya meşgalelerini her şeyden öncelikli hale getirmiş Aile içi iletişimi bile kesmiştik. Kendimizle bir türlü baş başa kalamıyorduk. Yanı başımızda olan bitenden bi haberdik. Hani meşhur bir ata sözü vardır ‘’Bir musibet bin nasihatten iğidir’’ diye. Bu pandemi musibeti neticesinde evlerde kaldığımız için evimizin ailemizin olduğunu fark ettik. Unuttuğumuz çoluk çocuğumuzun yüzünü gördük, beraber ailece kahvaltı yapmaya başladık, eş ve dostları telefonla olsa bile aramaya başladık, hatta adam gibi oturup azda olsa kitap okuduk. Kısacası gülün içinde diken var değil de, maşallah dikenin içinde bile güller yetişiyor demeli meseleye böyle bakmalıyız.

Yine konumuza dönecek olursak ramazanda bu şartlarda mübarek ramazan ayını nasıl ihya edeceği. Nasıl bu aydaki bu kısıtlamaları olumsuzlukları karlı hale çevireceğiz. Nasıl ki ekonomide risk dönemlerinde şirketler bir takım ek tedbirler alıyorlar, farklı planlamalar yapıyorlarsa bizler de olumsuz görünen bu durumu kendi lehimize çevirecek ek paketler ve bazı tedbirler almalıyız.

Ramazan ayında camilerde cemaatle namaz kılıyorduk, şimdi yeni bir planlama yapıp evlerimizde ailecek cemaatle teravih namazı kılacağız. Sokağa çıkma yasağı vakitlerinde, varsa kaza namazlarımız, çok çok kazalarımızı kılacağız. Eskiden ramazanda misafirler davet ederdik, bu ayda imkanlarımzın elverdiği ölçülerde fakirlere yiyecek kolileri dağıtacağız. Çok çok dua edecek zikir edecek rabbimizi hatırlayacağı. Zayıflayan aile bağlarımızı güçlendireceğiz. Kendimize ve ailemiz ile olan ilişkilerimize bakacak, eksikliklerimizi tamir edeceğiz.

Eski ramazanlar deyip hayıflanacağımıza o eski havayı yakalamak için ciddi zamanımı var ve bunun için çalışacağız. Bu ay kendi eksikliklerimizi, hatalarımızı tamir ayıdır. Tevbe istiğfar edecek bu ayın en önemli özelliği olan mağfiretten nasiplenmeğe çalışacağız. Rabbim bizleri hakkıyla, şuurlu bir şekilde bu ayı ihya edenlerden eğlesin. İnşaallah.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar
  1. Sevim dedi ki:

    Hocamın her zaman değerli bilgilerini takdir ediyorum