ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3430
EURO
34,7535
ALTIN
2.405,86
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

UĞUR ve UĞURSUZLUK

07.06.2020 00:00
A+
A-

UĞUR ve UĞURSUZLUK

Birşeylerin uğur ve uğursuzluk sayılmasının tarihi çok eskilere daynmaktadır. Bir çok islam dışı kültür ve inançlarda farklı şekilde tezahür etmiş algılanmıştır. İslam batıl olan şeyleri kaldırdığı hurafeleri temizlediği ve yerine fıtri ve olması gereken hakikatı yerleştirdiği malumdur. İslamın yasakladığı bazı hurafeler müslüman olan toplumlarda, varlığını yer yer, bölge bölge farklı şekillerde sürdürmüştür maalesef. Birşeyleri uğurlu sayma yada uğursuz görme hurafesi ise, birtakım farklı sebeplerden dolayı islam toplumunda tamamen silinememiştir. Bunun en etkin sebebi ise müslümanların kendi inanclarını tam olarak bilmeme ve inanç zayıflığıdır.Yani cehaletin bir sonucudur.

Aslında hiçbir şeyde uğursuzluk yoktur; hiçbir şey doğuştan uğurlu değildir. Uğursuzluk olsa olsa herkesin kendisinde, kendi yorumunda ve anlayışındadır. Halk arasında sık sık kullanılan "uğurlu geldi" veya "uğursuz geldi" gibi sözler birer zan ve kuruntudan ibarettir.
Hz. Peygamber (asm) bir hadis-i şerifinde,
"İslam'da taşe'üm (uğursuz sayma, kötüye yorma) yoktur; en iyisi tefe'ül (iyiye yorma) dır." (Buhari)
buyurarak, bu zararlı anlayışın İslam'da bulunmadığını ifade etmiştir. Diğer bir hadiste ise şöyle buyurulmuştur:
"Eşyada uğursuzluk yoktur, safer ayında uğursuzluk yoktur, baykuşun ötmesinde bir uğursuzluk yoktur." (Müslim)

Kısa cevaptan sonra konuyu biraz genişletelim.
 
Ugur inancı diğer batıl inançların akrabalarındandır ve İslamla kaldırılmıştır. Kur`an- da ugursuzluktan sözeden üç ayeti  celile vardır ve üçü de kafirlerin uğursuz saymalarını anlatır. (Yasin 7-8; Neml  47; Araf 131.) Bu bile, uğursuzluğun, müslümanların işi olmadığını bize anlatmaya yeter.

Konu iyice düşünülürse uğursuzluğun da, nazarlık ve fal gibi inanç zayıflığından ve İslamı bilmemekten kaynaklandığı anlaşılır. Çünkü bu, İslamın kader inancıyla da çatışır. Peygamberimiz (sav), bir hadislerinde uğursuzluk gütmenin şirk olduğunu söylemiş, bir hadislerinde de aynı sonuca varmak üzere uğursuzluğun "Cibt"e, yani Allah`ın dışında edinilen ilahlara tapmak olduğunu haber vermiştir. (Ebu Davud, Müsned,Ibn Hibbân )Bir hadis-i şerifte de: "Bir kimseyi uğursuzluk gütmesi bir ihtiyacından alıkoyarsa şirk koşmuş olur" Münavi, Ahmed ve Taberani) Çünkü herhangi bir şeyi uğurlu ya da uğursuz sayan insan, sanki o konudaki tesiri o şeye bağlamış demektir. Halbuki, her şey Alah`ın dilemesi ve gücüyle olur. Bu yüzden, her insanda bir parça da olsa uğursuz.sayma inancı bulunduğunu, böyle bir şeyle karşı karşıya gelen insanın, yolundan dönmemesi gerektiğini söyleyen hadisten sonra İbn Mesud, bu tür uğursuzluk düşüncesinin ilacının "tevekkül" olduğunu söyler. (Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace, Müsned )  Hz.Rasulullah (sav) de böyle bir durumla karşılaşan insanın; "Allühümme La-ye`ti bi`l-Hasenati illâ ente velâ yedfe`ussevvyiâti illâ ente, velâ havle velâ kuvvete illâ bike" yani. "Allahim iyilikler sadece senden gelir, kötülükleri de ancak sen savabilirsin, her türlü güç ve kuvvet ancak sendendir" (Ebu Davud), demesini öğütler.

 Büyük islam alimi İbn Abidin: Uğursuzluk gütme, mütevekkil müslümanların değil, yahudilerin bir sünnetidir, der.

Selam ve Dua ile

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.